-- Det här betyder att det inte behöver tystna i Sveriges kyrkor, säger Bo Henningson, kanslichef vid Halmstads kyrkliga samfällighet till TT.
Det började med att en man som bor i närheten av kyrkan klagade på att hans nattsömn störs av klockorna. Ibland tvingas han använda sömnmedel för att kunna sova ut.
Tidigare ringde klockorna varje kvart, men efter kommunens ingripande begränsades det till en gång i timmen.
Hotellgäster flyttar
Mannen krävde att ringandet helt skulle upphöra på nätterna. Men Halmstads kyrkliga samfällighet försvarade sig med att ringning för tidsangivelse är en mycket gammal tradition, som av de flesta upplevs som något positivt.
Kommunen lät också genomföra en enkät bland Halmstadsborna, som inte tydde på något större motstånd mot klockringningarna i S:t Nicolai.
Men under den rättsliga prövningen har flera Halmstadsbor vittnat om hur klockorna ställer till problem. Bland annat uppgav en hotelldirektör att hotellgästerna klagade och valde and-ra hotell. En öronläkare med praktik i närheten av kyrkan vittnade om hur påbörjade hörselprov fick avbrytas varje gång klockorna satte igång.
Socialstyrelsens expert på buller rekommenderade domstolen att besluta om totalt tysta klockor på nätterna. "Klockringning kan utgöra en olägenhet för människors hälsa om den inte är helt tillfällig", fastslog Socialstyrelsen.
Inget sovrumsbuller
Ledamöterna i Miljööverdomstolen, som under rättegången besökte Halmstad för att lyssna på klockorna, håller med om att ringandet kan störa de närboendes sömn i inte obetydlig omfattning. Däremot har domstolen svårt att se att klockringningen under dagtid påverkar människors välbefinnande så mycket att en begränsning är motiverad enligt miljöbalken.
Det finns billiga och enkla sätt att dämpa ljudet nattetid, skriver domstolen, som inte accepterar en högre bullernivå än 35 decibel inne i sovrummen hos grannarna till kyrkan. Begränsningen ska gälla mellan klockan tio på kvällen och sju på morgonen.
Tygkläpp?
Ett alternativ är att sätta tyg om kläppen, ett annat att sätta upp träskivor kring klockorna för att rikta ljudet.
Det är inte uteslutet att samfälligheten väljer att frivilligt upphöra med klockringningen på nätterna, nu när den principiellt viktiga juridiska tvisten är vunnen, uppger Bo Henningson.
-- Det vore ju den billigaste åtgärden, säger han.
Tidsangivelser genom slag på kyrkklockor förekommer enligt Riksantikvarieämbetet i cirka 500 kyrkor runt om i landet. Ungefär 300 av dem ligger i tätbebyggt område. Vid cirka 15 av dessa kyrkor stängs tidsangivelsen av nattetid.