Flera fenor på fisk

Stjärnkocken Nobu Matsuhisa från New York fick på torsdagen fiskets Nobelpris: Kungsfenan, The Swedish Seafood Award 2003, kategorin Maritim gastronomi. -- Som himmelriket på jorden och sex på en tallrik, har skådespelerskan Kate Winslet sagt om Matsuhisas matkonst.

Göteborg2003-04-26 06:04

Juryn, lite mindre sinnlig i sin motivering till att just Nobu Matsuhisa ska få priset på 200 000 kronor, talar mera om att "Nobus förnämliga handlag och kompromisslöshet med råvarorna ger honom en unik position bland världens stora kökskonstnärer".

Någon möjlighet att smaka i Sverige finns inte. Nobu Matsuhisa serverar skaldjur och fisk baserade på de klassiska köken i Asien och Sydamerika, i New York, London, Paris, Milano och Tokyo.

Kungsfenan, som delas ut av branschorganisationen Svensk Fisk premierar inte bara matglädjen utan också utvecklingen av fiskerinäringen.

Där belönas Kosterfjordmodellens upphovsmän, som lyckats bevara räkfisket i området samtidigt som unika naturvärden skyddas. Erland Lundqvist, Strömstads kommun, Bengt Mattson, Tanums kommun samt Bengt Fritzell, länsstyrelsen för Västra Götalands län, delar på priset, medan yrkesfiskarna Jan-Olof Hellberg och Rune Nilsen förutom del i priset också får 100 000 kronor vardera för bland annat "personliga insatser och viljan att komma ur en låst förhandlingssituation".

Svensk Fisk delar också ut ett hedersomnämnande kallat Årets skarpsill. Det går till Ulf Hallin , ledande inom svensk fiskodling, som säljer Kravmärkt odlad regnbågslax från en sjö norr om Hagfors i Värmland till svensk dagligvaruhandel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om