För några veckor sedan utsågs han till kommunfullmäktiges ordförande i Motala. I morgon får han anledning att sträcka på sig och fira igen.
Karl-Axel Pettersson-Molinder på Falkgatan i Borensberg fyller 50.
Karl-Axel Pettersson-Molinder. Namnet lika långt som dem han brukar stöta på när han på lediga stunder gärna fördjupar sig i ryska klassiker.
Här har vi nämligen en litteraturslukare av format. Han läser hemma i soffhörnet. Men oftast på bussen när han åker till och från sammanträden i Motala eller fackligt jobb i Linköping.
Helst köper han böckerna. För att vara säker på att ha dem lätt tillgängliga om han skulle vilja läsa om någon. Nyss införskaffades tredje upplagan av filmaktuella trilogin "Sagan om ringen" sedan tidigare volymer slitits ut.
Men ryska berättare? Alla dessa sidor och alla dessa namn och varianter på namn. Här finns det hinder att forcera även för en trägen läsare, invänder jag.
-- Inte alls. Det är bara att ösa på ... "Anna Karenina", "Krig och fred", det är bra berättande. I början får man bläddra några sidor tillbaka för att hålla ordning på allt, men sedan flyter det. Man lär sig känna igen personerna på deras karaktärer, tipsar Karl-Axel Pettersson-Molinder.
Bokintresset delar han med hustrun Ingrid Molinder. Som dock förvånas lite över den bild av maken som tonar fram, där han poserar för kameran framför bokhyllan och delger oss den ena rekommendationen efter den andra.
-- För mig är han också "taxi-chaufför", säger hon och syftar på all passning och alla körningar för att kunna följa sönerna Jakobs och Johans fotbollskarriärer.
Sång och scouting
Familjen, huset och trädgården. Det är hans främsta fritidssysselsättningar när politik och jobb som regel kräver 50--60-timmarsvecka.
-- Ingrid är förskollärare och är upptagen kvällstid ibland, så vi försöker planera så att vi åtminstone kan få två vardagskvällar i veckan med familjen, säger Karl-Axel.
Jubilaren växte upp i Berg i Vreta kloster. Idrott var inget större intresse under uppväxten, även om han senare tillryggalagt både ett Stockholm Marathon och ett Göteborgsvarv som idog motionär innan en vristskada ställde det till det. Nej, i Berg tog han i stället till vara det övriga utbud som fanns -- scoutkåren och att sjunga bas i kyrkokören. Och att umgås med kompisar. Ett gäng som fortfarande träffas då och då lär dyka upp under födelsedagsfirandet.
Efter nian gick han på Ljungstedtska i Linköping och lärde sig sköta maskiner.
-- Jag var präglad av 60-talets yrkesvärderingar. Grabbar skulle syssla med teknik. Jag byggde på med en teknikerutbildning och fick jobb på Vattenfall i Västerås. Efter ett halvår undrade jag vad jag höll på med. Jag var ju inte ett dugg intresserad och sa upp mig. Han flyttade hem igen och upptäckte att han var mest intresserad av att ha med människor att göra och att han gillade barn. Han fick praktik på en sexårsgrupp i Ljungsbro och började komplettera några betyg för att sedan ta sig vidare till förskollärarseminariet. Det blev sommar och feriejobb i Universitetssjukhusets kök.
-- Och egentligen är jag kvar där än. Jag fick ett längre vikariat och sedan blev en vaktmästartjänst ledig. Jag sökte och fick den.
Letar deltidssyssla
Karl-Axel Pettersson-Molinder kom från ett hem präglat av arbetarrörelsens värderingar. När han dessutom upptäckte hur litet inflytande kökspersonalen på US hade var det inte svårt att nappa på budet att engagera sig fackligt för Kommunal. År 1984 fick han ett heltidsuppdrag för facket. I våras bestämde han sig för att sluta på Kommunal. Det hade ryktats om att hans s-engagemang inom Motala kommun skulle komma att kräva mer tid. Han skulle avancera från ordförande för bildningsstyrelsen till ordförande för fullmäktige.
-- Jag har fortfarande kvar en tjänst på US och jag håller på att kolla vad jag kan jobba med på deltid.
Trångboddhet i en tvåa i Linghem, dottern Pernilla från ett tidigare förhållande, liten son med Ingrid och ytterligare barn på väg medförde villaköp och flytt till Borensberg 1990.
Här, på Falkgatan, firas födelsedagen med öppet hus från eftermiddagen.