–”Arne i skogen” råkar ut för flera olyckor som han tar itu med på sitt speciella sätt. Han är lite för handlingskraftig för omgivningens bästa och det slutar med 14 mord, berättar överstelöjtnanten, landsbygdsutvecklaren, entreprenören och kommunpolitikern Stefan Andersson när vi språkas vid en blåsig men vacker junidag på Hårdaholmens gård.
Denne mångsidige man är inte rädd för att prova nya vägar.
Stefan fick blodad tand efter succén med debutboken ”Han som överlevde” som är baserad på nedskjutningen av MH 70 över östra Ukraina 2014. Romanen fick goda recensioner och första upplagan är nästan slut. Det måste vara ovanligt med författardebut vid nästan 70 års ålder.
– Jag följde utredningen noggrant och var i kontakt med den holländska haverikommissionen och när utredningen var klar visade det sig att min teori höll. Den boken hade jag inte kunnat skriva utan min kännedom om militär robotteknik, konstaterar han.
Att han väljer att förlägga nästa spänningsroman i landsbygdsmiljö är ingen tillfällighet. Stefan är uppvuxen på en gård i Sya och det var meningen att han skulle bli lantbrukare som fadern.
– Jag gick lantbruksutbildning i Vreta och kom hem fullproppad med nya kunskaper och idéer men min far låg inte på samma bog, så jag sökte en utbildning som reservofficer och snart var jag yrkesofficer.
Det blev över 30 år i statens tjänst med tjänstgöring på I 4, Kvarn, stabsarbete i Uppsala och personalchef på I 12 i Eksjö som lades ner år 2000. Sista uppdraget innan han tog avsked 2003 var som hemvärnschef i Jönköpings län med 2 000 man och 14 officerare under sig.
Stefan var då 55 år och hade inga planer på pension. Nästa arbetsplats var som ombudsman i LRF Östergötland-Sörmland vilket senare ledde till ett uppdrag som projektledare i UnikaUlrika som delvis finansierades med EU-pengar. Här ordnade man bland annat en företagshotellkuvös i Ulrika med generös hyressättning för nystartade företagare.
2003 var året då han engagerade sig politiskt med hemvist hos Boxholms moderater. Han är andre vice ordförande i kommunstyrelsen och står först på kommunlistan i höstens val.
Vård, skola och omsorg samt ekonomin är hans käpphästar i lokalpolitiken. Han är bekymrad över skillnaden i kommunalskatt jämfört med Linköping. Nuvarande 1:80 kronor är mer än tillräckligt.
– Vi står inför stora investeringar (cirka 30 miljoner kronor) i ett äldreboende och det är tufft för en liten kommun som Boxholm.
När Stefan och hustrun Louise flyttade till Hårdaholmen 1997 hade de inga planer på att bli entreprenörer och exploatera den vackra Sommenbygden för fritidshusbebyggelse i större skala.
– Det var något som växte fram i diskussioner med ägarna till granngården Liljeholmens. Det blev ett planområde med 41 tomter där alla nu är sålda. Detta område som förut var ett igenväxt kobete är nu ett prydligt villasamhälle där över 100 miljoner kronor investerats.
Stefan säger att det varit en tuff tid för projekt i den här storleksklassen kräver stora kostnader initialt och intäkterna kommer långt senare. Men han ångrar ingenting även om det varit många möten och långa diskussioner.
Hur har detta mottagits i bygden?– Väl vågar jag säga. Vårt område har sluppit överklaganden även om en och annan är lite sur över att deras idylliska bostadsmiljöer naggats i kanten.