Lise-Lotte driver turistanläggningen Ryda gård tillsammans med sambon Henric och svärföräldrarna. En liten och familjär anläggning med plats för högst 45 gäster. Just nu är det stiltje några månader men lagom till påsk drar säsongen igång med traditionell buffé.
Hon visar runt på gården som egentligen är en hel by med ett 20-tal byggnader varav några har anor från 1700-talet. Två är bostadshus och sex är gäststugor med sammanlagt 30 bäddar.
Om man ska sammanfatta intrycket handlar det om fiffiga lösningar med alla moderna faciliteter i ett charmigt äldre skal. Är man sambo med en snickare har det vissa fördelar. Det finns också ett konferensrum (30 personer) och en vacker matsal med plats för 45 gäster. Gästerna kommer till stor del från Schweiz, Österrike, Polen och Tyskland.
Lise-Lottes och Henrics bostad ligger högt med utsikt över Åsunden. Framför den lilla hamnen ligger 12 aluminiumbåtar och väntar på vårens fisketurister. Åsundens många och stora gösar är berömda i Fiske-Sverige. Även om det är mellandagar och gräsligt väder är det inte svårt att föreställa sig hur vackert det är på sommaren.
– Vi är lyckligt lottade här. Fisken hämtar vi upp ur fyra egna fiskevatten och köttet levereras från slakteriet i Basunda. Det mesta av maten kommer från lokala leverantörer, poängterar Lise-Lotte och fortsätter:
– Gästerna frågar ofta var fisken kommer ifrån. "Här", säger jag och pekar mot sjön och då blir de utländska gästerna förvånade och imponerade. Vår dill- och gräddstuvade gösfilé har kultstatus i trakten och förfrågningarna börjar tidigt på våren och vi serverar den hela säsongen.
Lise-Lotte är lite hemlighetsfull om receptet eftersom det är Rydas favorit men det ingår ansjovis, messmör och purjolök förutom dill och mycket grädde.
Ryda är ett familjeföretag. Lise-Lotte har huvudansvar för mat och logi, svärfar Lars är fiskeguide och sköter ekonomin och vid arbetstoppar rycker döttrarna Josefin och Lovisa in. Henric hjälper till vid behov men ägnar mesta tiden åt sitt byggföretag. Ingela är timanställd i köket. Företaget sysselsätter två till fem personer beroende på säsong.
När det är lågsäsong passar Lise-Lotte och Henric på att resa och gärna till Afrika. Hon har besökt bergsgorillorna i Uganda, Namibia och Zanzibar bland annat. Värmen, solen och den annorlunda miljön ger tillräckligt med energi och inspiration för en sju månader lång arbetssäsong här hemma.
– Och så har jag ett annat favoritresemål, Öland. Dit kan jag åka hur många gånger som helst. Jag sitter vid ratten i husbilen och min far som är 94 fyllda sitter med kartan i knät, säger hon och levererar ett av många glada skratt.
– Men jag är nog en besvärlig gäst. Jag är lite yrkesskadad och har höga krav på matens tillagning och servering.
Hur har då denna Linköpingstjej hamnat i Kindas djupa skogar? Lise-Lotte är i grunden undersköterska, läste till sjuksköterska utan att slutföra studierna och utbildade sig i stället till massage- och rehabiliteringsexpert med arbetsplatsen på World Class i Gunnarshuset. Hon övergick till egen firma och körde bokstavligen runt i stan med massagebrädan under armen. Länsarbetsnämnden och universitet var ett par av de arbetsplatser som fick besök av Lise-Lotte. Men när Lise-Lotte träffade Henric år 2000 gick flyttlasset sex mil söderut till Ryda gård.
– Ibland kan jag sakna det tidigare jobbet och kontakten med patienterna men inser att tiden räcker inte räcker till.
Du har nått den ålder då många pensionerar sig. Hur ser dina planer ut för de närmaste åren?– Jag hänger nog med i några år till eftersom jag har byggt upp mycket av verksamheten och har en del idéer om hur vi ska göra gästernas vistelse ännu mer givande. Det är kul att vara krögare.
Många portioner gös ska serveras i den trivsamma matsalen framöver.