Oljeborrning i Alaska, FN-tjänst på Cypern, 30 år som bonde och ett drygt decennium som framgångsrik husdjurskonsulent. Lars-Gunnar Samuelsson på Öjeby gård i Askeby fyller 60 år, men borde rimligtvis vara det dubbla med tanke på hur mycket han har hunnit med.
-- Jag är fjärde generationen här på gården, säger Lars-Gunnar Samuelsson när han går upp för backen som leder till Öjeby gård.
-- Det var min farfars far Carl-Otto Samuelson som köpte gården i början av 1900-talet.
Och fler generationer verkar det bli. Efter att ha skött lantbruket i 30 år, lämnade Lars-Gunnar i våras över både drift och bostadshus till sönerna Johan och Gustaf och två av sina anställda. Fast det märks knappt att Lars-Gunnar har flyttat från gården och in till en lägenhet i Linköping. Han har fortfarande sin arbetsplats förlagd till gården och där tillbringar han långa dagar och ofta även sena kvällar. Han är nämligen inte bara bonde, utan även husdjurskonsulent. Sedan starten av enmansföretaget 1992 har han expanderat ordentligt och driver i dag en verksamhet med sju anställda.
-- I första hand arbetar vi med att ge råd till bönder om hur de ska utfodra sina mjölk- och köttdjur för att det ska bli så bra och ekonomiskt som möjligt. Vi arbetar även med samordning av inköp av förnödenheter till våra uppdragsgivare.
En del av verksamheten är försäljning från Tyskland, av tjursperma och av embryon, det vill säga sju dagar gamla befruktade ägg från toppkor. Det märks verkligen hur intresserad Lars-Gunnar är när han berättar om arbetet. När han pratar om favoritkon Weintraube och de kalvar som kommit från henne blir han så stolt att han får han gåshud på armarna.
-- Det är en kanonkossa som jag köpte som embryo i Tyskland, säger han och förklarar att de planerar att ta embryon från henne och planterar in i andra kor -- på det sättet får man många fina kor i framtiden.
Första gången Lars-Gunnar kom i kontakt med tyska kor var som tonåring då han under åtta månader arbetade på en häst- och mjölk-gård i landet. Det ökade inte bara hans intresse för kor, utan gav även ett hästintresse och en längtan efter att få se mer av världen.
Bara ett par år senare gjorde han FN-tjänst på Cypern och 1967 reste han till Amerika för att arbeta med landbruk i Kanada och med oljeborrning i Alaska. För pengarna han tjänade ihop under de två åren köpte han en Ford Mustang och gav sig ut på en lång resa längs Amerikas västkust och ner till Mexico, vidare till Florida och upp till New York där han tog båten hem till Sverige.
-- Då hade pengarna tagit slut, så pappa fick lösa ut bilen från båten. Men det gjorde han gärna, eftersom jag kom hem igen, säger Lars-Gunnar och skrattar åt minnet.
Som ung gick Lars-Gunnar flera lantbruksutbildningar och jobbade även en tid som lärare och gårdsmästare på ett par lantbruksskolor. När han som 27-åring läste in gymnasiekompetens för att kunna gå på lantbruksuniversitetet Alnarp utanför Lund, träffade han Kristina som blev hans livs stora kärlek.
-- Vi träffades på Lorry i Linköping. Hon var en riktig stadstjej från Nynäs-hamn och arbetade som sjuksköterska på Universitetssjukhuset, säger han och påpekar att hon ändå lärde sig att mjölka kor och att hon alltid stöttade honom i lantbruket, trots att hon fortsatte sitt jobb inom vården.
-- Hon är det bästa som har hänt i mitt liv. Vi delade allt.
För fem år sedan dog Kristina i cancer. Lars-Gunnar beskriver det som sitt livs största tragedi. Förutom saknaden och sorgen efter henne, så upplever han trots många nära vänner och ett gäng arbetskamrater som blivit som en familj, en ensamhet som han inte riktigt trivs med.
-- Först fick jag panik. Jag hade ju aldrig varit ensam, förklarar han och påpekar hur svårt det är att hitta en ny livspartner efter ett långt och kärleksfullt äktenskap.
-- Men nu har jag vant mig och accepterat. Nu letar jag inte längre.
Tomheten efter hustrun är en av anledningarna till att han ofta tillbringar sena kvällar på jobbet. Fast å andra sidan har han alltid arbetat mycket. Särskilt mycket fritid har han med andra ord inte haft.
-- Nej, men det fritidsintresse jag har är hästar. Jag rider inte längre själv, men vi har flera hästar på gården och min son Gustaf rider fälttävlan på elitnivå, säger Lars-Gunnar och räknar upp alla de länder i Europa som han har kört hästar och son till i tävlingssammanhang. Faktiskt så skjuter han till och med upp firandet av 60-årsdagen för fälttävlans skull.
-- Jag åker till världscupen i Malmö i dag. Min son ska tyvärr inte tävla den här gången, men hans bästa kompis Magnus Gällerdahl är med i tävlingen, säger han och berättar att båda har OS i Peking 2008 som mål.
Fest blir det i stället på Öjeby gårds loge lördagen den 20 augusti. Än så länge är drygt 150 gäster anmälda och fler lär det troligtvis bli.
-- Det känns inte direkt kul att fylla 60 år. Jag känner mig ju inte gammal, säger Lars-Gunnar och bevisar sin ungdomliga själ genom att avslöja planerna han smider och som han tänker förverkliga om ett par år.
-- Då ska jag ge mig ut och backpacka i Australien, Nya Zeeland och Thailand. Det är mitt mål.
lars gunnar samuElsson