SMHI:s nya gd: "Vi ska inte vara en vildsint debattör"

Han trivs med sin mountainbike i skogen. Och lyfter gärna upp jämställdhetsfrågor. Vi har talat med SMHI:s nya generaldirektör Håkan Wirtén.

Trots enighet i forskningen splittrar klimatfrågan. Vissa ifrågasätter hur global uppvärmning går ihop med iskalla vintrar. "Väder gäller för en specifik plats och en specifik tidpunkt. Medan klimatförändringar är det som sker över större områden och hela planeten, och över tid", säger SMHI:s nya gd Håkan Wirtén.

Trots enighet i forskningen splittrar klimatfrågan. Vissa ifrågasätter hur global uppvärmning går ihop med iskalla vintrar. "Väder gäller för en specifik plats och en specifik tidpunkt. Medan klimatförändringar är det som sker över större områden och hela planeten, och över tid", säger SMHI:s nya gd Håkan Wirtén.

Foto: Linda Månzén

Familj2021-02-09 20:00

Han har i stort sett alltid haft naturen som en nära fråga i sina arbeten. I naturen får han också sin personliga frid. Håkan Wirtén är SMHI:s nya generaldirektör.

Han kommer närmast ifrån Världsnaturfonden, WWF, där han varit svensk generalsekreterare i tio år.

Hur skulle du presentera dig för den som inte känner dig?

– Att jag är gift och har tre döttrar. Jag skulle säga att jag är en levnadsglad smålänning som är uppvuxen i Jönköping. Jag gillar friluftsliv och har alltid jobbat med frågor som rör naturen och hållbarhet. Jag skulle säga att jag gillar att idrotta och att jag har spelat fotboll. 

Han berättar att han gjort den så kallade "klassikern". Det är att åka Vasaloppet på 90 kilometer, cykla Vätternrundan på 300 kilometer, springa Lidingöloppet på 30 kilometer och att simma Vansbrosimmet som är tre kilometers simning i öppet vatten.

Det har även blivit tio Vasalopp.

– Men nu är det ett par år sedan. Jag börjar kanske bli lite gammal och ett genomgående tema är att jag sista två milen av loppet alltid sagt till mig själv ”...aldrig mer!”. Men det återstår att se om det blir fler gånger, säger han.

Han säger att han inte hade så många konkreta drömmar om ett drömyrke när han var liten. Men som fotbollsspelare ville han förstås bli fotbollsproffs.

– Fast jag skulle ändå säga att jag rätt tidigt blev intresserad av naturen och hur allt hänger samman. Det var lite mer realistiska drömmar. Samtidigt har jag med åren upptäckt hur viktigt det är att få ihop humanism med naturvetenskap. Jag är väldigt intresserad av hur människor och natur samverkar, säger han.

undefined
Håkan Wirtén inför starten i Vasaloppet 2017.

Håkan Wirtén är utbildad jägmästare vid Skogshögskolan och har bland annat arbetat som länsjägmästare och chef för Skogsvårdsstyrelsen i Gotlands län.

Han har även tjänstgjort som skogsdirektör samt överdirektör, biträdande generaldirektör, på Skogsstyrelsen. En röd tråd tycks vara skogen.

– Skogen är en viktig produktionsresurs för det hållbara samhället. För mig är skogen och överhuvudtaget naturen också en plats för avkoppling. En plats att kunna filosofera i. Men också att köra mountainbike. Jag älskar när jag hittar nya stigar att köra på. Det är väldigt intressant att forskningen har kunnat visa att vistelse i skogen är bra för den fysiska och mentala hälsan. Det har jag vetat länge men nu säger forskningen också så.

undefined
Håkan Wirtén har arbetat som generaldirektör för Världsnaturfonden i 10 år.

Han går från att vara en aktiv debattör hos en organisation som driver opinion till att jobba på ett statligt verk. Han ser ändå inte den övergången som särskilt dramatisk.

– WWF och SMHI jobbar delvis inom samma kunskapsområde men SMHI är en myndighet som ska stå som en kunskapsbank för samhället och ska inte ge sig in i politiska debatter. Sen tycker jag i och för sig att det går att vara lite mer offensiv när man presenterar kunskapen och inte vara rädd för att den kan skapa debatt. Vi ska inte vara en vildsint debattör men det går att vara tydlig med kunskapsläget, säger han.

Hur ser du på att klimatfrågan ändå skapar en polarisering i debatten?

– SMHI ska inte ge sig in i politiken. Vi ska vara öppna med vad vi sysslar med och presentera kunskap och medvetandegöra läget i klimatet med mera. Sedan är det andra aktörer som får föra diskussioner som är politiska.

Men det som betecknas som fakta kan väl vara politiskt?

– Vi har vårt uppdrag och det är inom det vi ska verka. Vi ska jobba för Sveriges roll i klimatarbetet, vara kontakt- och expertmyndighet. Sen kan det leda till politisk debatt. Men vårt huvudfokus är att bidra med kunskap till samhället.

Han säger att det är viktigt att skilja på väder och klimat. Vi kan ha kalla, snörika vintrar samtidigt som det pågår en global uppvärmning.

– Väder gäller för en specifik plats och en specifik tidpunkt. Medan klimatförändringar är det som sker över större områden och hela planeten, och över tid. Och tyvärr är vi, enligt i stort sett hela världens forskarexpertis, tveklöst på väg mot en kraftigt uppvärmd planet. 

– Detta kommer drabba oss alla, de mest redan utsatta värre än alla andra. Så vi måste alla göra allt vi kan för att hålla uppvärmningen så liten som möjligt. Förhoppningsvis kan vi ändå här i höga Nord få fortsätta uppleva rejäla vintrar då och då. Men detta handlar i så fall som sagt bara om väder.

undefined
Trots enighet i forskningen splittrar klimatfrågan. Vissa ifrågasätter hur global uppvärmning går ihop med iskalla vintrar. "Väder gäller för en specifik plats och en specifik tidpunkt. Medan klimatförändringar är det som sker över större områden och hela planeten, och över tid", säger SMHI:s nya gd Håkan Wirtén.

I somras hamnade SMHI i blåsväder efter en affär där man sålde en del av sin verksamhet till en tidigare chef. Myndigheten blev anmäld för affären. Just den specifika frågan vill inte Håkan Wirtén kommentera. Men när jag frågar allmänt om jäv och öppenhet är han ändå tydlig.

– Vi har att förhålla oss till de regler som gäller, och ska värna om allmänhetens förtroende för SMHI. Därutöver är det viktigt att organisationen har en värdegrund – en moralisk kompass – som vägleder oss.

I dag bor han och hans fru i Jönköping och det är en stad han gärna vill vara kvar i, men han har band till Norrköping. När han var föräldraledig med familjens första barn var de mycket i trakten.

– Min fru jobbade på dåvarande Invandrarverket. Vi hade då boende i både Gamleby utanför Västervik och i Norrköping. Jag lärde mig att uppskatta staden väldigt mycket. De underbara miljöerna längs Strömmen och att man tagit hand om sin historia på ett så fint sätt. 

Han tillägger:

– Norrköping har dessutom ett klart bättre fotbollslag än vad Jönköping har, fast samtidigt inte ett riktigt lika bra ishockeylag. Jag håller fast vid J-Södra och HV71. Men det ska verkligen bli intressant att följa IFK Norrköping, säger han.

undefined
"För mig är frågan om jämställdhet mellan könen central och något som måste arbetas med hela tiden."

SMHI har 670 anställda enligt sin egen hemsida. Dessa ska nu Håkan Wirtén bli chef över. Hur tänker högste chefen kring jämställdhet?

– Det där har jag funderat mycket på. Hur kommer det sig att det nästan alltid är män som uttalar sig? Även inom yrken där majoriteten är kvinnor?

Han rannsakar sig själv och säger att han själv ändrat sin syn under åren. Han tar upp en film från 80-talet som han inte reagerade på när den var ny, men som han nu tycker är både gammalmodig och sexistisk.

– För mig är frågan om jämställdhet mellan könen central och något som måste arbetas med hela tiden. Tyvärr tror jag inte att samhället kommer uppnå helt och hållen jämlikhet under min livstid. Det är mycket som samhället går miste om med obalansen mellan könen, säger Håkan Wirtén.

Håkan Wirtén

Född 1962 i Jönköping.

Som chef för SMHI får han en månadslön på 122 000 kronor.

Gift med Anneli Wirtén som är generaldirektör på SGU (Sveriges geologiska undersökning).

Paret har tre döttrar. 22, 26 och 28 år gamla.

Håkan Wirténs pappa Rolf Wirtén var tidigare landshövding i Östergötland mellan 1987–1996.

Vad lyssnar du på för musik? "Alltifrån rock från 1970-talet till modernare rock. Husguden är Sting. En stor upplevelse var när jag såg Metallica på Ullevi 2019."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!