– PRO är ingen klubb som äter wienerbröd och lyssnar på dragspel, säger Marie Reifelton. De som är pensionärer nu, är ju de som uppfann rocken. På våra musikquiz står människor upp och sjunger med i rocklåtar.
Marie från Linköping bor sedan ett år tillbaka med maken Bengt utanför Hästholmen. Gården från 1938 påminner om parets tidigare fastighet i Järnstad utanför Ödeshög. I ett inrett guldrum, varvas gula stilmöbler med guldfragment och rustika skåpspjäser i mörkt trä.
– Jag är en samlare och startar nya samlingar hela tiden, här är vår whiskysamling, säger Marie och pekar på mittpartiet av ett skåp.
Bland samlingarna syns även keramiska verk och föremål av konstnärerna Lasse Frisk och Ulrica Hydman Vallien.
Marie brinner för kultur och konst, hon har varit chef för Folkets park i Linköping, teaterkonsulent för Riksteatern i Jönköpings län och har startat upp två kulturhus. Sedan 2018 är hon Ombudsman på PRO Östergötland.
– Det finns många likheter med mitt tidigare jobb då jag regisserade olika framträdanden. Det gör jag även nu på exempelvis konferenser. Jag brukar arrangera våra möten så det blir likt en show.
– Alla blir involverade, folk står upp och dansar, liksom de gjorde på dansställen som "Frimis" i Linköping på 60-talet. Det väcker goda minnen.
När Marie började i PRO ville hon hitta den gemensamma nämnaren bland medlemmarna.
– Jag tänkte på "dagledighet" och fritid. Människor vill fylla dagarna med sina intressen, det blir som ett kul pensionärsfritids. Ens intressen finns ju kvar hela livet oavsett ålder.
Marie arbetar också kring frågor om gemenskap och ofrivillig ensamhet som uppstår.
– Att mista en partner är inte helt ovanligt, man känner sig halv.
Vad har ni gjort under pandemin?
– I mars ställde vi om vår verksamhet. Faddrarna i distriktsstyrelsen startade en ringkedja till medlemmarna, jag blev imponerad att det gick så snabbt.
2019 tog Marie fram ett faddersystem där alla i PRO-styrelsen ansvarar för förmedla viktig information till lokala PRO-föreningar. Inom riksorganisationen har hon jobbat för en nationell friluftsdag för att öka aktivering och ett kollo för att minska ensamheten.
– Många kan relatera till friluftsdag och kollo, det förknippas med någonting roligt. Jag bjöd in skådespelaren Dragomir Mrsic som introducerade en "boxboll" att aktivera sig med.
– Under sommaren spelade vi också in hälsningar varje dag till pensionärerna med olika kändisar. De tackade för deras uthållighet i pandemin.
– Vid midsommar uppmanade Birgitta Rasmusson, känd från "Hela Sverige bakar", våra medlemmar att baka en tårta och skicka in en bild, det blev populärt.
Hur har medlemmar i PRO agerat under pandemin?
– De allra flesta har plockat fram stor kreativitet, de har gjort saker de aldrig gjort tidigare.
Marie poängterar vikten av att ge människor självförtroende. De som är negativa till nya saker är de som vill, men inte tror sig kunna.
– Det är i motvind som drakar stiger. Många som är sextio plus törs inte att göra fel, men man måste våga testa sig fram.
Marie är nominerad till Årets östgöte av Sveriges Radio P4 för sitt engagemang i PRO och för pensionärer.
Hur känns det att vara nominerad till årets Östgöte?
– Jag känner en stor tacksamhet att någon vill uppmärksamma mig som företrädare för PRO. Vi har gjort skillnad för många och jag är budbäraren, det man gör är värdefullt för andra människor.