Tänk dig att du i stället för att följa stigen kliver av spåret. Att du i stället för att gå förbi trädet stannar upp och stryker handen över barken. Och att du i stället för att ta en omväg runt mossen tar av dig skorna och kliver barfota ut i den fuktiga daggen.
Petra Gannholm från Linköping är livsstilsguiden och evotrainern som hjälper människor att hitta en hållbar livsstil. För henne hör allt ihop: rörlighet, sömn, kost, sinne, andning och gemenskap. Allt är en del av en större helhet som har sina rötter i naturen och det naturliga rörelsemönster vi får när vi är ute i skog och mark.
– Vi är det enda djur som kan gå, springa, krypa, rulla, hoppa, dyka, simma, klättra och kasta. Jag vill få människor att röra på sig som vi är skapta att röra oss från början ...
Det kan tyckas som en självklarhet, men enligt Petra har vi tappat mycket på vägen. Hon vill att fler ska bli bekväma i det obekväma. Att våga experimentera och vara nyfiken.
– Vi bor i varma hus, rör oss över platta golv och när vi går ut klär vi på oss för att inte frysa.
Själv går hon mycket barfota – även utanför husets väggar.
– När jag går till soptunnan sätter jag aldrig på mig skor. Många tror att det gör ont i fötterna, men det är för att de aldrig utsätter sig för annat underlag. Jag går ut i kylan, jag står i snön, jag andas och känner hur det känns.
När hon ska sitta föredrar hon golvet framför soffan.
– Vi sitter på stolar fastän vi inte är skapta att sitta i 90 grader med höftleden. Tittar man på ursprungsbefolkningen sitter de ofta på huk. Men de flesta av oss kan inte sitta på huk längre. Och det vi inte gör, tappar vi också.
– På möten kan vi sitta med vriden nacke och få ont, men vi vågar inte bryta mönstret. När jag ställer mig upp eller sätter mig på golvet är det alltid någon som gör likadant. Många blir inspirerade att föra det vidare, det är häftigt att se.
För Petra är naturen grunden till en hållbar livsstil.
– Jag känner mig inte hel utan att få vara i naturen. Naturen ger mig otroligt mycket energi och ett lugn – det är där jag rensar tankarna. Varje gång jag är ute kommer jag på mig själv att tänka "hur kan jag stanna här lite, lite längre".
I pandemitider har svenskarnas naturintresse fått sig ett rejält uppsving och många vittnar om överbefolkade vandringsleder. Petras råd är att upptäcka världen utanför stigarna.
– Jag vill ha olika underlag under mina fötter, antingen jag är barfota eller rör mig i tunna skor. Jag älskar att känna "där är en rot, där är en sten". Jag söker mig till miljöer där jag får de här intrycken genom fötterna. Det finns så mycket att upptäcka, det finns träd att klättra i, stockar att balansera på, bäckar att kliva över och stenar att hoppa mellan.
Vad skulle du säga att människor går miste om som inte gillar att röra sig i naturen?
– Allt liv, allt som växer. Men man får inte ha bråttom. Man kan inte bara gå från punkt A till punkt B, det är inte detsamma som att vara i naturen. Det handlar om vad man ser och upplever längs vägen – och det är annorlunda varje gång. Jag skulle kunna göra samma sak varje dag under ett helt år och ha 365 olika upplevelser. Det är något inte många förstår.
Vad skulle det göra för vårt välmående om fler sökte sig ut i skog och mark?
– Det skulle göra jättestor skillnad ... det skulle göra allt. I naturen får man ett lugn och en glädje. Jag tror att vi behöver den här tidlösheten. Börja med en sakta promenad utanför stigen och se vad som finns.
Vad är största risken med det sätt vi lever i dag?
– Vår livsstil gör oss sjuka. Vi prioriterar inte att laga mat från grunden. Det är jättemånga som väljer bort sömnen, samtidigt som sömnen är det viktigaste vi har för hälsan. Vi rör inte på oss och det leder till att vi minskar vårt rörelseutrymme hela tiden.
Petra betonar vikten av att se över sin val.
– Man kan inte göra allt på en gång. Det är viktigt att förstå att det inte är någon "quick fix". Det gäller att integrera varje del i ens vardag, att lära sig hur man gör. För det är ofta de små sakerna som gör skillnad.
– Tänk dig en segelbåt som kör en grad fel. Det låter inte så mycket. Men har du åkt en bit, gör det en väldigt stor skillnad. Gör en liten förändring och se vilken effekt det får på ditt liv. Plötsligt inser du att du kan förändra mer än du tror.