Nyligen slog Nicole Edensbo svenskt rekord i Constant Weight Bifins i Kalamata i Grekland. Hon simmade ned till 75 meters djup och sedan upp igen med hjälp av två fenor.
– Egentligen hade jag tagit sikte på Annelie Pompes rekord på 90 meter med monofena, berättar Nicole. Jag hade tränat för det och även fått till ett dyk på 88 meter, men jag var inte mentalt och fysiskt redo efter en lång dyksäsong.
Istället fick Nicole idén att slå ett annat rekord, nu med två simfenor.
– Jag hade inte dykt så mycket innan med bifenor. Men efter två träningsdyk kände jag att det var möjligt.
Fridykning handlar om att vara under vatten så länge som möjligt med bara ett andetag. Dykaren annonserar innan dyket vilket djup hen tänkt dyka ned till.
– Det tidigare rekordet var 74 meter, så jag valde 75 meter, säger Nicole.
Hon berättar att förberedelser är A och O. Det handlar om att äta och sova rätt, men även att förbereda sig mentalt.
– Jag går in i mig själv. I båten på väg till dykningen sitter jag mest och glor. Jag vill inte prata med någon.
Innan dyket har Nicole tillgång till 45 minuter för uppvärmningsdyk.
– Jag brukar säga hej till vattnet. Det handlar om respekt för vattnet och havet.
Nicole är uppväxt på landet utanför Strålsnäs i Boxholms kommun. Redan som liten älskade hon vatten.
– Jag låg i vattnet tills läpparna var blå, skrattar Nicole.
Målmedvetenhet och en stark vilja är egenskaper hon haft sedan barnsben.
– Jag har alltid varit kompromisslös och inte sett några begränsningar. Jag har gått min egen väg och det har jag gjort inom fridykningen med. Jag har inga förebilder eller läst några böcker om hur fridykning ska gå till.
Och Nicole har offrat mycket. Till och med vänner och relationer.
– Folk ser mina fantastiska bilder på sociala medier men de ser inte allt jag har uppoffrat för att komma dit jag är idag.
Nicole har varit tjänstledig från sitt jobb under ett och halvt år för att ägna sig åt dykning.
– Jag får viss utrustning gratis, men lever på pengar jag har sparat ihop. Möjligheten finns och jag vågar och vill göra det jag brinner för.
Nicole berättar att det är många i hennes omgivning som tycker att det är farligt med fridykning.
– När jag började höll min mamma en lång monolog där hon berättade hur farligt det är. Pappa var också skeptisk till en början. Men jag måste få vara mig själv och göra det på mitt eget sätt.
Hon betonar dock att säkerheten är viktig.
– Jag dyker aldrig ensam och jag avbryter ett dyk om jag känner att någonting är fel. I och med att jag alltid är förberedd inför ett dyk är jag inte rädd.
Nicoles rekord har fått stort genomslag i media och hon har en egen teori om orsaken.
– Trenderna inom träning handlar om att vara ett med naturen och att hälsa kommer inifrån. Inom fridykningen utövar vi ofta yoga, meditation och mindfulness. Kroppsmedvetenheten och medvetenhet kring det mentala är extremt viktigt. Det finns en frihetskänsla att kunna röra sig tredimensionellt i rummet, som man gör när man är i vatten.
Satsningen att dyka ännu djupare går vidare.
– Under det här året har jag lärt mig mycket om hur jag ska lägga upp träningen. Jag tror att jag behöver mer tid och erfarenhet för att dyka ännu djupare.
– Jag är övertygad att jag kan dyka djupare än 100 meter. Jag har kroppen, andningen och koncentrationen för att göra det. Och jag är målmedveten och passionerad.