Strax under Maja Edmans hals är orden ”Everything the light touches is our kingdom” tatuerat med sirliga bokstäver. Citatet är hämtat från den tecknade Disneyfilmen ”Lejonkungen”.
– Jag tatuerade in orden för jag har varit med om mycket svåra grejer, men nu kommer ljuset och då är världen min. Lejon behöver kämpa för att överleva. Jag älskar dem och känner mig som ett.
Maja har inga egna minnen från tiden på barnhemmet i Rumänien. Men hennes föräldrar har berättat att när de skulle hämta Majas bror, frågade de personalen om pojken hade något syskon. Maja fanns på en annan avdelning. Hon satt i en spjälsäng, hade blåmärken på kroppen och verkade understimulerad och rädd. Personalen sa att hon var ett olydigt barn.
– Mamma och pappa ville ta med mig direkt, men det gick förstås inte utan de fick åka hem, spara ihop pengar och ansöka om att adoptera mig. Jag var två och ett halvt år när jag äntligen kom hem och fick en mamma och pappa som älskar mig. De är mina hjältar.
När Maja började skolan blev det problem, hon hängde inte riktigt med i skolarbetet och fick höra från de andra eleverna att hon var udda och konstig. Hon kände sig misslyckad och började skära sig för att hon mådde dåligt.
– När jag gick i sexan fick jag diagnosen add. Det är som adhd utan det hyperaktiva. Jag är lite långsam, som Skalman.
Maja bytte skola under mellanstadiet och mådde lite bättre under en period, men på högstadiet när pressen ökade återkom självskadebeteendet. Det hela eskalerade ytterligare när hon började på gymnasiet och det slutade med att hon blev inlagd inom psykvården i stället för att gå i skolan.
Av en bekant fick Maja höra talas om att det på Valla Folkhögskola finns en utbildning som heter STUDS (stimulans, trivsel, utveckling, dramatisering, studieresa) som vänder sig till människor med liknande problem som Majas. Förutom att man läser ämnen såsom naturkunskap, svenska, matematik och musik så syftar kursen till att stärka självförtroendet, öka självkänslan och rusta eleverna för att komma ut i arbetslivet. Mycket tid läggs på socialt samspel.
– Mitt liv har varit en jävla resa. Jag är tacksam för vad STUDS ger mig, det har varit min räddning. Valla folkhögskola är underbar, äntligen en skola där jag passar in. Vi är tolv i klassen och har alla en funktionsnedsättning. Vi pratar om våra diagnoser och vi förstår varandra. STUDS har hjälpt mig att komma till insikt om mig själv och jag skäms inte längre för min diagnos och den jag är.
Om skolan är ena benet för Majas välmående så är musiken det andra. Hon sjunger och har spelat piano sen hon gick i tredje klass.
– Musiken betyder mycket och har hjälpt mig genom livet. När jag är ledsen spelar jag piano och ibland skriver jag en låt, då kommer orden väldigt lätt.
Tillsammans med poeten och textförfattaren Fredrik Lindskog har Maja gjort låten ”Den flygande holländaren” som finns på Spotify.
– Jag planerar att göra ett album som ska heta ”Vem är jag”. Den ska handla om min bakgrund och vad som hänt mig. Det är en del av projektet att komma vidare i livet.
Efter skolan vill Maja jobba på en gruppbostad eller inom äldrevården för att hjälpa andra som har funktionsnedsättningar. Flera av hennes planer för framtiden kretsar kring att hjälpa andra.
– Det är en dröm att en dag kunna spela min musik och samla in pengar till barnhemmet i Rumänien.