De driver projektet Camp circus tillsammans med tvillingarna Karin och Hedvig Brodén, som de lärt känna genom sina många år i Norrköpings Ungdomscirkus.
Ella Flintberg och Melker Eriksson minns när de först fick testa cirkus som aktivitet.
– Vi var båda sex år och började träna samma dag, berättar Melker.
– Vi har varit fast sedan dess, säger Ella.
Båda började arbeta som hjälptränare i föreningen när de var 13 år och året därpå tjatade de till sig en egen gemensam grupp med tjejer på sju till tio år.
Sedan dess har de fortsatt som tränare och under åren har de fått ansvar för fler grupper. Melker har bland annat nyligen sagt hej då till en enhjulingsgrupp som han haft hand om i sju år, eftersom han ska flytta från stan för att plugga till hösten.
– Det är det vi fått med oss från Norrköpings ungdomscirkus som ligger till grund för att vi startat Camp circus, säger Ella.
Alla fyra tycker att det gett dem väldigt mycket att växa upp med cirkusen, därför vill de dela med sig av det till andra.
– Det var på cirkusen jag lärde mig att våga ta plats och synas. Att få träna och uppträda i en så kreativ miljö har stärkt mitt självförtroende, säger Melker.
– Det fina är att vi fyra får ta det här vidare nu och skapa något eget tillsammans, säger Ella.
När ungdomscirkusen haft cirkusskola i Norrköping har de upplevt det som ett problem att nästan alla barn som kommit dit haft ungefär samma bakgrund.
– Kanske för att det kostar pengar, kanske för att vissa familjer inte har den föreningstraditionen, säger Melker.
De tänker också att många barn, av blandade skäl, är ”fast” i området där de bor. Därför kommer de att hålla till i områden och på orter där många saknar aktiviteter på sommarlovet, och där det kanske inte händer så mycket i övrigt. Cirkusskolan kommer också att vara gratis.
– Vi vill att fler barn ska få ta del av något roligt på sommarlovet, eftersom vi sett att det är väldigt uppdelat, säger Melker.
– Sommarlovet skapar segregation, då många barn inte kommer i kontakt med någon utanför området där de bor. Därför vill vi åka dit barnen är, säger Ella.
Sedan december har de arbetat hårt med att sälja in sin idé till Östergötlands kommuner. Sju av tolv har tackat ja: Norrköping, Linköping, Valdemarsvik, Finspång, Kinda, Åtvidaberg och Ödeshög – och de börjar med en dag på Åby sommarmix.
– Jag tycker att vi har fått ett väldigt positivt bemötande, säger Ella.
Ytterligare tre kommuner har sagt att det kan bli aktuellt hos dem nästa sommar, och dessutom har de varit i kontakt med orter utanför länet – som Västervik och Karlsborg.
I vissa kommuner kommer de att vara i samma område flera dagar i rad, i andra ska de åka runt för att nå så många barn som möjligt under veckan de är där.
Med sina samlade kunskaper har de möjlighet att lära ut pyramider, jonglering, att gå på lina och akrobatik – både på marken och i luften. Vecka 25 packar de in alltihop i ett släp ger sig ut på vägarna.
– Det känns bra att göra något gott för barn, och i bästa fall kanske vi inspirerar andra att göra nåt liknande utifrån det de är bra på, säger Melker.