Maddes revansch ledde till EM i golf

I sommar åker Madde Karlsson på sitt första EM i golf för amatörer: "Det känns väldigt stort även om jag spelat golf länge."

Madde Karlsson åker i juni ner till Frankrike för spel i European Ladies Mid Amateur Championship. "Det känns väldigt stort", säger hon.

Madde Karlsson åker i juni ner till Frankrike för spel i European Ladies Mid Amateur Championship. "Det känns väldigt stort", säger hon.

Foto: Lina Gillman

Familj2022-03-19 12:00

– Man kanske inte räknar med att vara som bäst när man fyllt 35 år och egentligen hade lagt golfsatsningen åt sidan, säger Madde Karlsson.

Hon är Mjölbybo och ska representera Sverige i European Ladies Mid Amateur Championship som arrangeras i Frankrike den 2 juni. Hon kvalificerade sig via sina tävlingsresultat i en svensk seniortour för damer.

undefined
Madde är aktuell som represtentat för Sverige i European Ladies Mid Amateur Championchip och ska även spela Senior tour i Sverige.

Vi möts i familjens nybyggda radhus som bekvämt nog ligger bara någon kilometer från golfbanan. Här bor hon med sin man och två söner. På tv:n i bakgrunden hörs kommentatorernas röster från en golftävling. 

– Det är ofta någon golftävling eller hockeymatch står på, vi är ett gäng sportfantaster i den här familjen. Jag är stolt över att få den här chansen, även om jag spelat golf väldigt länge så känns det här väldigt stort.

Redan som sjuåring följde Madde med sin pappa till golfbanan och när det senare var dags att välja gymnasium sökte hon till Åtvidabergs golfgymnasium och kom in.

undefined
På nedervåningen har Madde en träningsdel där hon och sonen Mille ofta tränar chippar och puttar.

Vad tror du är den stora anledningen till att du spelar så bra nu?

– Även om jag var duktig som junior så hade jag aldrig den där träningsviljan som krävs för att bli proffs. Nu när barnen är lite äldre finns det mer tid för träning och så är min yngsta son Mille en riktigt golffantast så det underlättar också, säger Madde med ett skratt. 

Hon ser flera fördelar i både tävling- och träningsmomenten när hon har blivit äldre.

– Jag har en annan mentalitet som gynnar mig spelmässigt, jag ser inte ett felslag som jordens undergång utan det är bara att gå vidare till nästa slag och göra det bättre. 

– Det är lättare att skaka av sig saker som händer under tävlingens gång, även om jag har en tävlingsinstinkt som många idrottare har så kan jag se längre än bara själva resultatet nu.

undefined
För cirka ett år sen bytte hon klubbor och kör nu med King Cobra-klubbor.

Både Madde och hennes man Thomas är föreningsmänniskor och gillar att engagera sig i de klubbar som familjen är med i. 

– Thomas har tränat sonen Max i hockey sen han var fyra år gammal. Mille är mycket med mig på golfklubben och jag blev i år juniorkommité-ordförande i Mjölby golfklubb. 

Hon berättar att familjen betyder mest och att få följa barnens resor genom livet är det finaste som finns. För tolv år sen förlorade paret sin andra son Melvin, som gick bort strax efter förlossningen.

– Vi fick i vecka 20 reda på att hans chanser att överleva var begränsade, men läkaren var ärlig och sa att det inte var 100 procent dödlighet utan att det fanns hopp och det var det vi höll oss fast vid. Vi lät honom somna in i min famn och hur jobbigt det än var då kommer jag ihåg att det var fint organiserat runt oss. De tog kort och en väldigt trevlig präst gjorde det till en fin stund. 

undefined
Hon trivs bra i Mjölby men är ursprungligen från Motala. Paret flyttade nyligen in i ett nybyggt radhus relativt nära golfbanan.

Madde tror att det är viktigt att vara öppen med sorg och har alltid valt att prata om familjens förlust. 

– Man märker snabbt att det är många som tyvärr varit med om samma sak. Att prata om det trots att det har varit svårt har varit vårt sätt att hantera förlusten och vi håller fortfarande ihop efter 15 år tillsammans, säger Madde med ett leende.

Nu tränar hon cirka sex timmar i veckan och hela familjen spelar ofta tillsammans.

– Thomas förstod rätt snabbt när vi träffades att enklaste sättet att umgås med mig var att börja spela golf. 

undefined
Hon förklarar att chippningen är något hon måste förbättra och som hon därför tränar extra mycket på nu.
undefined
Madde Karlsson tränar cirka sex timmar i veckan och ökar träningstiden när det närmar sig tävling.

Närmaste tävlingen för Madde är den 7 maj som är den första deltävlingen av sju på seniortouren. 

– Det händer mycket roligt i livet just nu och jag njuter av allt som händer både privat och idrottsmässigt.

Madde Karlsson

Ålder: 35 år. 

Handicap i golf: 1

Berätta något som många inte vet om dig: Jag har bra sifferminne när det kommer till vardagssaker som kontonummer, koder, personnummer och telefonnummer. 

Din styrka som golfspelare: Slår långt, runt 260 meter.

Jobbar som: Undersköterska på operationsavdelningen i Motala. Snart deltidsanställd på Mjölby Golfkubb.

Favoritserie: Solsidan.

Brinner för lite extra: Kvinnlig golf i allmänhet och hoppas att det kommer arrangeras fler golftävlingar för tjejer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!