Alla som migrerar till Sverige gör det inte på grund av flykt eller längtan efter jobb. Det menar Alma Paz som själv hamnade i Sverige av kärlek till bandet The Hives.
– Jag och min kompis Sara hade en dröm om att ta oss till Fagersta, eftersom bandet kommer därifrån. Vi ville så gärna se platsen som format bandet vi älskar, säger Alma.
Redan innan tjejerna hade några verkliga resplaner hade de börjat lära sig svenska vid universitetet i Mexiko.
Alma har en teori om varför det lockar mexikaner att lära sig svenska.
– Det finns så mycket svensk litteratur, film och musik som intresserar. Jag pluggade i fem terminer, berättar hon.
För att öva på språkfärdigheterna sökte de efter svenskspråkiga vänner på internet. Alma och Sara jobbade och sparade också pengar i ett helt år för att kunna ta sig till Sverige. Det tar tolv timmar att åka mellan Mexico City och Frankfurt, och så ytterligare två timmar mellan Frankfurt och Arlanda.
Så kom ni till Fagersta till slut?– I Mexiko finns inte busstidtabeller, så vi var inte vana vid det och missade tyvärr bussen till Fagersta när vi besökte Café Peace & Love i Borlänge.
Eftersom Alma blivit duktig på svenska erbjöds hon hur som helst ett stipendium för att studera i Sverige och leva i en miljö där hon kunde prata språket till vardags.
– Jag bodde ett år, mellan 2011–2012, på Valla folkhögskolas internat och valde inriktningen foto/film. Det var då jag kom på att det var film jag ville ägna mitt liv åt.
I dag har Alma en dröm om att en dag bli regissör. Hon har redan gjort sin första film som blev klar förra sommaren då hon tog examen från kandidatprogrammet Kultur, samhälle, mediegestaltning vid Linköpings universitet.
– Dokumentären var mitt examensprojekt som jag visste att jag ville göra redan första året på utbildningen, säger Alma, som också skrev en uppsats om att vara mexikan i Sverige.
– Jag intervjuade några olika personer om varför de kommit hit och valt att stanna här. Alla hade olika anledningar, som jobb, studier eller familj som också bodde här.
”Drömmen om Fagersta” är filmad både i Sverige och i Mexiko, och skildrar Almas egen resa mellan länderna. ”Vad händer med människor som frivilligt bestämmer sig för att flytta till ett främmande land?” är en fråga som ställs i anslutning till Youtube-trailern, som är uppladdad på Almas konto Haunted Films.
Det är också på Youtube fullängdsfilmen ska släppas nu på fredag.
Att det tog ett år från examen beror på musikrättigheter.
– Det tog lång tid att få kontakt med rätt person för att få använda The Hives musik, säger Alma.
Ändå hade hon varit i direktkontakt med bandets trummis, Christian Grahn (i bandet kallad Chris Dangerous).
– Men du vet hur det är med musiker, de är ofta upptagna och reser mycket, så jag tror inte att han hann se filmen, förklarar Alma som till sist fick kontakt med bandets manager, efter att i desperation ha spridit en video på sig själv i sociala medier där hon förklarade sin önskan om att få använda musiken.
Musiken kändes viktig att ha med i filmen med tanke på resans röda tråd, kärleken till The Hives och den svenska kulturen.
– Jag hoppas att många ska se filmen, och det skulle kännas stort om The Hives själva gör det. För jag tror inte att de förstår hur mycket deras musik kan påverka på ett positivt sätt.
– Jag har fått ett nytt hem, säger Alma om flytten till Sverige, som i slutändan blev resultatet av intresset för landet som bandet kom ifrån.
I dag lever hon med sin sverigefinska pojkvän som förstås också är en stor anledning till att hon blev kvar här. När hon har sparat ihop tillräckligt med pengar vill hon starta eget företag, med fokus på film.
– Jag vill förverkliga mina egna idéer, säger Alma.
Storstadstjejen trivs med lugnet som hon upplever i sin nya stad.
– I Mexico City går allt så snabbt och alla har bråttom. Jag älskar Norrköping, säger hon.