”Jag kĂ€nner att det vĂ€rsta redan har hĂ€nt”

Hennes liv var en ren sörja av tankar, hopplöshet och depression. Hon bara grÀt och grÀt, kom inte ur sÀngen och var nÀra att dö. En erfarenhet hon nu lever av.

NÀr hon var sjuk, var hunden som ville ut, ofta enda anledningen till att hon kom ur sÀngen. "Nu ser jag att det rÀddade mig", sÀger Maria Jagerwall, som njuter av promenaderna med sin hund Saga.

NÀr hon var sjuk, var hunden som ville ut, ofta enda anledningen till att hon kom ur sÀngen. "Nu ser jag att det rÀddade mig", sÀger Maria Jagerwall, som njuter av promenaderna med sin hund Saga.

Foto: Mats Willner

Familj2020-04-04 08:00

– Min envishet och mĂ„lmedveten höll pĂ„ att dra ner mig i döden, sĂ„ jag behövde kraschen för att vakna upp och för att förstĂ„ att jag behövde Ă€ndra jĂ€ttemycket i mitt liv, sĂ€ger Maria Jagerwall. 

I dag, 16 Ă„r senare, sprudlar hon av energi, Ă€lskar sitt nya liv, har alltid champagne pĂ„ kylning och ser meningen med Ă„ren hon var sĂ„ sjuk. 

– Nu kan jag anvĂ€nda den erfarenheten som en positiv kraft till att hjĂ€lpa andra. Och dĂ„ Ă€r det vĂ€rt det, sĂ€ger Maria, som under rehabilitering frĂ„n utmattningsdepressionen bytte yrke till stress- och hĂ€lsocoach och startade eget företag.

Hennes mÄlmedvetenhet och drivkraft anvÀnds nu till nÄgot bra. Nya jobbet Àr ocksÄ hennes stora intresse. Hon Àr nördigt intresserad av hÀlsa och nya rön. Att hjÀlpa andra till förÀndring Àr en passion.

– Det hĂ€r Ă€r min grej, men jag fattade inte det de första 20 Ă„ren nĂ€r jag jobbade som ingenjör, sĂ€ger Maria och skrattar ljuvligt. Men dĂ„ hade jag inte den erfarenheten jag har nu. 

Intervjun gör vi via Facetime, nytt för oss bĂ„da i jobbsammanhang, och nĂ„got som Maria nu ska erbjuda kunder som inte kan eller vill besöka henne. Corona pĂ„verkar hela vĂ€rlden och naturligtvis Ă€ven Maria. Hon har stĂ€llt om, men allt Ă€r ovisst. Hennes Ă€lskade företag kan gĂ„ i konkurs. ÄndĂ„ Ă€r hon lugn.

– Jag kĂ€nner att det vĂ€rsta redan har hĂ€nt i mitt liv. Ett Corona rubbar inte mig, sĂ€ger Maria, som i stĂ€llet för rĂ€dd blir handlingskraftig och fokuserar pĂ„ det hon kan förĂ€ndra. 

– Oro leder ingenstans. Den som Ă€r mest flexibel kommer ocksĂ„ att mĂ„ bĂ€st.

Maria har sjungit i rockband, varit med i TjĂ€der,  varit försĂ€ljningsingenjör med egen budget pĂ„ 25 miljoner, sjungit opera, varit ordförande i Norrköpings brukshundklubb och gillar att prova saker. 

– Som nĂ€r det var för lite skratt i mitt liv, dĂ„ gick jag en kurs för stand up-komiker. Jag tĂ€nker ofta: Vad saknar jag i mitt liv, vad vill jag göra mer av?    

Hennes 56-Ă„riga liv innehĂ„ller mycket glĂ€dje och spĂ€nnande saker. Men livskurvan innehĂ„ller ocksĂ„ tvĂ„ stora trauman. 

Första stora livskrisen intrÀffade 1985, nÀr hennes pappa Helge blev bragd om livet pÄ skjutbanan. I dag Àr Maria imponerad av sitt eget 21-Äriga jag.

– Jag saknar honom och det kommer jag alltid att göra. Det var fruktansvĂ€rt, det gĂ„r inte att beskriva naturligtvis, men samtidigt sĂ„ sa jag till mig sjĂ€lv: Jag ska framĂ„t, det hĂ€r fĂ„r inte stoppa mig, jag accepterar inte att mitt liv stannar nu, för det har ju precis, knappt börjat. 

– Det skulle inte pappa ha velat och ingen skulle tjĂ€na pĂ„ det. Jag förstĂ„r inte hur jag kunde tĂ€nka sĂ„ klokt, men det var som nĂ„gon drivkraft. 

För tio Är sedan bestÀllde hon hela utredningen frÄn vÄldsroteln och lÀste allt.

– Det var bra för mig, att förstĂ„ att de hade vĂ€nt pĂ„ varenda sten. Pappa var sportskytt och hade mĂ„nga vĂ€nner inom polisen, jag tvivlar inte en sekund pĂ„ att de gjorde allt de kunde för att lösa detta. 

Officiellt löstes aldrig fallet, men Maria vet att polisen tror det var ett vÄdaskott, utan uppsÄt.

Andra stora livskrisen kom 19 Ă„r senare – den svĂ„ra utmattningsdepressionen. 

– Och den krisen var mycket större, och det lĂ„ter kanske helt förskrĂ€ckligt, men sĂ„ Ă€r det. För dĂ„ höll jag pĂ„ att dö sjĂ€lv. 

MĂ„nga faktorer spelade in, som en omöjlig arbetssituation, privat dĂ€r flera nĂ€ra dog och höga egna krav. Hon bröts sakta ned under en lĂ„ng tid. Och hon slog larm, men fick ingen hjĂ€lp. 

– Jag var jĂ€ttetrött, hade Ă„ngest, hade ingen lust med nĂ„gonting. Jag orkade gĂ„ till jobbet och jag orkade gĂ„ hem, men inte mycket mer.

Ett Ă„r senare, en fredagskvĂ€ll i januari 2004 kom den klassiska vĂ€ggen. 

– Jag sĂ€ger: "Ska vi Ă€ta kyckling?" och min sambo sĂ€ger: "Nej, jag vill hellre ha fisk". DĂ„ bryter jag ihop. 

– Hysterisk grĂ„t, jag kan inte konversera, fick gĂ„ och lĂ€gga mig. Jag kan inte tĂ€nka klart, inte resonera, har inga kognitiva förmĂ„gor, kan inte koncentrera mig, inte komma ihĂ„g ord, stod inte ut med ljud. Jag var en mĂ€nniskospillra. Jag förstod ingenting och det gjorde ingen i min nĂ€rhet heller.

Maria blev sjukskriven nĂ„gra mĂ„nader i taget, relationen med sambon tog slut, hon blev utköpt frĂ„n jobbet, gick till psykiatrikern, Ă„t antidepressiv medicin. 

– Det pĂ„gick bara, utan att jag fick nĂ„gon vettig hjĂ€lp, sĂ„ ett och ett halvt Ă„r senare var jag vid vĂ€gskĂ€let. Om jag inte ska ta livet av mig, vilket jag inte ville, sĂ„ mĂ„ste jag bli frisk. För det hĂ€r livet vill inte jag leva. DĂ„ fick jag nĂ„gon sorts kraft och bestĂ€mde mig – jag ska bli frisk nu.

Driftkraften kom till nytta igen. NĂ„gra milstolpar bidrog till vĂ€ndningen. 

Stressmottagningen pÄ Karolinska institutet dÀr hon började 17 januari 2006.

– Det var som att komma hem, jag trĂ€ffade mĂ€nniskor som förstod mig och andra i samma situation. 

En morgon i april kom en första belöning.

– Jag vaknade och kĂ€nde wooow, jag vill gĂ„ ur sĂ€ngen. Jag Ă€r glad. Jag har energi. Helt otroligt. En sĂ„n kĂ€nsla. Jag hade inte haft den kĂ€nslan i kroppen pĂ„ kanske fem Ă„r.

Sedan följde 29 katastrofala dagar, men hoppet var vÀckt. Och i maj kom tvÄ nya dagar med energi.

– Yes, det finns hopp, yes, jag har gjort rĂ€tt, yes, jag Ă€r pĂ„ rĂ€tt vĂ€g.

 En stress- och hĂ€lsocoachkurs blev nĂ€sta kliv. 

– Efter ett halvĂ„r insĂ„g jag vilken kraft det var i det hĂ€r och hur gĂ€rna jag sjĂ€lv hade trĂ€ffat en stress- och hĂ€lsocoach nĂ€r jag slog larm, ett Ă„r innan jag blev sjuk. DĂ„ kanske jag aldrig hade blivit sjuk.

Hon bestĂ€mde sig för att starta eget. 

– Sedan den dagen har jag prioriterat min egen hĂ€lsa och att allt jag gör ska andra ha glĂ€dje av. För dĂ„ fĂ„r min svĂ„ra sjukdom en mening. 

Maria kĂ€nde framtidstro – jag klarar det hĂ€r, det hĂ€r vill jag göra.   

– Den 2 juli 2007 skickade jag in ansökan till bolagsverket. Den dagen var en sĂ„n vattendelare. Nu Ă€r jag inte sjuk, jag Ă€r företagare. 

Friskbolaget var startat, hon jobbade 25 procent och kunde successivt gĂ„ upp till heltid. 

– Den dag jag sa adjö till FörsĂ€kringskassan, det var ju champagne alltsĂ„.

Hon har alltid champagne i kylen. Finns alltid chansen att det hĂ€nder nĂ„got som kĂ€nns viktigt att fira. 

– Jag kanske vinner en hundtĂ€vling, fĂ„r in ett stort uppdrag, dĂ„ kan man inte sitta dĂ€r och inte ha champagne.

Maria menar att det kan komma nÄgot gott ur nÀstan allting, som att den egna utmattningen nu Àr ett av hennes arbetsverktyg.

– Det Ă€r min styrka i dag. Kunde jag komma tillbaka och starta ett eget företag frĂ„n det otroligt dĂ„liga lĂ€get jag var i, dĂ„ klarar jag ocksĂ„ vad som helst.

Maria Jagerwall lever som hon lÀr och prioriterar sin hÀlsa. "Min hÀlsa Àr villkoret för mitt företag och för att kunna hjÀlpa andra, vara en förebild och att klara mitt liv".
Maria Jagerwall lever som hon lÀr och prioriterar sin hÀlsa. "Min hÀlsa Àr villkoret för mitt företag och för att kunna hjÀlpa andra, vara en förebild och att klara mitt liv".
Maria Jagerwall

Ålder: 56 Ă„r.

Bor: LÀgenhet i Norrköping med hunden Saga.

Yrke: Tidigare kemiingenjör, nu stress- och hÀlsocoach med egna företaget Friskbolaget.

Intressen: Prova nya saker, hundar, natur, lÄnga promenader, kundaliniyoga, konst, böcker, hÀlsa och nya rön. Bloggar pÄ www.friskbolaget.wordpress.com

Kuriosa: Har sjungit i rockband och i barbershopsgruppen Pikes som bland annat vara med i Tjaddenrevyn pÄ Skandiateatern i Norrköping. KÀnda Linköpingsfotografen Einar Jagerwall var hennes farbror.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!