Jacob är ny vd för hotell Ekoxen

Han är hotelldirektören som inte tvekar inför att hoppa in i restaurangköket när det krisar. Något han fått ge prov på under det gångna året när coronaviruset slagit hårt mot hela verksamheten.
Sedan årsskiftet är Jacob Corlin ny vd för Quality Hotel Ekoxen i Linköping.

Jacob Corlin har en lång och gedigen bakgrund i hotell- och restaurangvärlden. "Det känns spännande", säger han om sitt nya uppdrag som vd för Quality Hotel Ekoxen i Linköping.

Jacob Corlin har en lång och gedigen bakgrund i hotell- och restaurangvärlden. "Det känns spännande", säger han om sitt nya uppdrag som vd för Quality Hotel Ekoxen i Linköping.

Foto: Annelie Boström

Familj2021-01-29 20:00

Man kan knappast anklaga Jacob Corlin för att inte veta hur det fungerar i näringskedjan under honom. Han har jobbat som kock, bartender, servitör, sålt konferenser på säljavdelningen och varit inne och nosat på marknadsföring.

I dag är han vd för Quality Hotel The Box i Linköping – och sedan en månad tillbaka även ny vd för Quality Hotel Ekoxen på Klostergatan.

Om ditt förra jobb var 100 procent, blir det inte 200 procent med ytterligare ett hotell?

– (skratt) Jo, det blir mycket jobb. Men samtidigt har jag väldigt bra kollegor. Det är inte så att jag får 100 procent mer arbete, utan vi har försökt att pytsa ut jobbet på fler medarbetare. 

Jacob växte upp i Tullinge söder om Stockholm med mamma, pappa och storebror. En typisk, alldeles vanlig familj, som han själv uttrycker det. Utanför skolan ägnade han sig åt segling och skidåkning.

Var du en sportig typ?

– Nej, det skulle jag inte kalla mig. Snarare "utomhusig".

Mamman jobbade som lärare och pappan var vd för Hågelbyparken i Botkyrka. Själv ville han göra något annat. Därför sökte han sig till hotell- och restaurangbranschen. 

Första anställningen var som kock på Hotel Reisen i Stockholm. Därefter har han fyllt på sitt cv med mer bläck. Bland annat som försäljningschef på Parks och Resorts där Gröna Lund, Furuviksparken, Skara sommarland och Kolmårdens djurpark ingår.

I augusti 2018 blev han vd för Quality The Box Hotell i Linköping. Hotellet hade bara varit i drift i tre månader när Jacob klev in genom dörrarna.

Vad är fördelen med att starta ett hotell från grunden?

– Det finns inget som sitter i väggarna. "Det har vi provat förut, det är ingen idé"-känslan finns inte. Alla vill bara framåt. Det är en positiv energi från de anställda som är stolta över sitt hotell. Det är helt fantastiskt att se.

Han skulle också snart ställas inför sitt livs största utmaning i karriären. 2020 blev det tuffaste året någonsin för hotellbranschen.

– Corona ändrade vår vardag väldigt snabbt. Allt blev osäkert, ingen visste vart det skulle ta vägen. När de hårdare restriktionerna kom i början på mars tappade vi enormt många bokningar. Telefonen ringde hela tiden – bara avbokningar. I slutet av mars fick vi säga upp halva personalstyrkan.

Hur var det att fatta ett sådant beslut?

– Jag tänkte mycket på det. Det blev många människor som inte hade sina jobb kvar ... Samtidigt kände jag att det inte fanns några alternativ. Och även de som drabbades hade stor förståelse för att det var den enda vägen att gå.

Efter en tuff vår kom hoppet tillbaka under sommaren. Många reste inom landet och branschen fick ett litet uppsving som fortsatte in på hösten. När smittspridningen tog fart på nytt kom nästa djupdykning.

– Det har varit ett väldigt, väldigt omvälvande år. Och jag har tvingats att ta många beslut som jag aldrig trodde att jag skulle behöva ta. Många har också fått lite annorlunda arbetsuppgifter som man kanske inte har gjort tidigare. Själv hjälpte jag bland annat till i köket när det behövdes.

Under hösten fick han plötsligt en förfrågan om att bli ny vd för Quality Hotell Ekoxen.

– Jag var ganska kluven till en början. Det kändes som ett enormt spännande och intressant jobb. Jag visste att vi kunde dra nytta av synergieffekter med Box. Men samtidigt skulle en bra kollega sluta på Ekoxen som jag skulle ta över efter. 

I dag är han glad att han tackade ja och säger sig stortrivas med sin nya arbetsplats.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Alla olika frågeställningar som man ställs inför eftersom det händer så mycket på ett hotell. Det är öppet 24 timmar om dygnet och det kommer massa härliga, underliga och fantastiska människor. Det är mycket som ska fungera. Poolen ska vara igång, maten ska smaka bra, fläktar ska gå ...

För tjugo år sedan träffade han sin blivande hustru Jennie. De gifte sig 2002 och tillsammans har de döttrarna Li, 17, och Ina, 15. Familjen bor i Nyköping och Jacob pendlar varje dag till Linköping. En bilresa som vanligtvis tar en timme och som han använder till att varva upp och varva ner inför arbetsdagen.

Han tittar ut på Torkelbergsgatan där snön vräker ner.

– Jag hade inte kollat vädret, så jag blev överraskad av snön i morse. Det tog längre tid än vanligt att åka till jobbet. Men jag gillar ju snö – egentligen.

Skidåkaren i honom ser möjligheter. Precis som hotelldirektören – som trots allt ser optimistiskt på hotellbranschens framtid.

– Drömmen är att vi ska komma ut på andra sidan i något slags normalläge där vi kan driva våra affärer, resa och träffas igen. 

Och framtidsdrömmen utanför hotellets väggar?

– Jag har ett livsprojekt och det är att segla över Atlanten.

Får du med dig din familj?

– Absolut inte! (skratt)

Jacob Corlin

Ålder: 52.

Bor: Nyköping. 

Gör: Hotelldirektör i Linköping.

Familj: Hustrun Jennie och döttrarna Li, 17 år och Ina, 15 år.

Senast lästa bok: "Konsten att höra hjärtslag" av Jan-Philipp Sendker. 

Favoritresmål: "Spanien tycker jag är bra."

Bästa hotellupplevelse: At Six i Stockholm. "Jag gillade rummen och att det är ett lite nytt koncept."

Vad utmärker ett bra hotell: "Personalens närvaro och vilja att ta hand om gästerna."

Aktuell: Som ny vd för Quality Hotel Ekoxen i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!