Huset gömmer 167 snilleblixtar

Ann Dohse och Anders Köhler har en utställning där 167 svenska uppfinningar och deras skapare presenteras. De vurmar för snillrika idéer som vanligt folk kommit på.

Ann Dohse visar den osynliga cykelhjälmen – en krage som fälls                              ut som en krockkudde om olyckan är framme.

Ann Dohse visar den osynliga cykelhjälmen – en krage som fälls ut som en krockkudde om olyckan är framme.

Foto: Henrik Johansson

Familj2018-10-31 08:00

Uppfinningar har alltid intresserat Ann Dohse. 2006 startade hon Föreningen Svenskt UppfinnareMuseum. Uppfinningarna, från 1700-talet till nutid, har visats på 32 orter landet runt och senast i Norrköping. Nu kan de beskådas i en liten stuga utanför Åby. Förhoppningen är att kunna återföra expon till en större lokal i Norrköping. Uppfinningarna har de fått av innovatörerna.

– Nyligen fick vi in ytterligare cirka 70 uppfinningar av Stockholms Innovatörskrets, som vi ska sätta oss in i och skriva om. Då kommer utställningen växa ytterligare och bestå av drygt 200 stycken. En fin glasmonter skänktes även av Hults Bruk, berättar Ann som har kontakt med alla uppfinnare.

– Anders arbetar med att ta fram fakta och kartlägga de uppfinnare som inte finns med oss längre, säger hon.

De vill uppmärksamma alla duktiga innovatörer. En del produkter är idéer som andra personer/företag tagit åt sig äran av – och den egentlige upphovspersonen hamnar i skuggan.

– Oskar Andersson gjorde adventsljusstaken, men hans chef stal idén och tog patent. En vecka innan Andersson dog fick han rätt i en domstol, berättar Ann som också fascineras av de enkla lösningarna, som Binibottle: En vattenflaska som enkelt kan fyllas på i ett handfat, eftersom korken placerats på sidan av flaskan.

– Det var en 15-årig tjej som idrottade, Anna Axelsson, som kom på den idén, berättar Ann och visar plastflaskan.

– Hon tänkte inte ”jäkla handfat”, utan ”det här ska jag lösa”!

Lokala uppfinnare finns också med i utställningen. Marija Änglavis, Norrköping, har hittat på en serveringsbricka för whiplash-skadade som har svårt att röra huvudet.

– Man kan placera brickan på ett bord i en rullstol eller varhelst det går att skruva fast den, säger Ann.

Emelie Rengart, Norrköping, fick också en fiffig idé:

– Emelie uppfann det ätbara kaklimmet, berättar Ann. Men Emelie har även uppfunnit andra praktiska saker.

En del uppfinningar var tänkta för ett visst ändamål, men fick andra användningsområden – som påsklämman:

– Det var en läkare som uppfann klämman för medicinskt bruk, men som kom på att det är ju världens grej för alla slags påsar!

Och så finns ”den osynliga cykelhjälmen”, som Therese Alstin och Anna Haupt hittade på. Den ser ut som en krage, eller scarf, som man bär runt halsen, men som utlöses när man cyklar omkull.

– Det är en patron i hjälmen som utlöses, det blir som en airbag, förklarar Ann Dohse.

Eberhard Seger (1854–1923) uppfann något som många är tacksamma för – en dammsugare för hemmabruk.

– Den var en revolution när den kom! säger Ann.

Axel Karlson (1889–1980) kom också på något av stor betydelse: Karlsons klister. Det marknadsfördes med en åsna och texten ”Alla använda Karlsons klister utom jag, ty jag är en åsna”. På samma vis marknadsfördes klistret i USA på 1920-talet.

– Det var världens första syntetiska lim, säger Ann Dohse och nämner att Sverige alltid varit ledande inom uppfinningar.

I utställningen kan man också bekanta sig med sugklockan, som ibland används vid vaginal förlossning. Ett koppliknande föremål som placeras på barnets huvud – och så dras barnet ut. Läkaren Tage Malmström (1911–1995) gjorde sugklockan funktionsduglig på 1950-talet, men idén föddes redan 1849 i USA.

– Malmström praktiserade sugklockan i Finspång. Det är därför Finspång kallas för ”äggskallebyn”, barnen fick ”äggskallar” av sugklockan, berättar Ann Dohse.

Ja, hon har anekdoter om alla uppfinnare. En olycklig innovatör var Martin Ekenberg (1870–1910), som inte fick respons för en apparat avsedd för att bestämma fetthalten i mjölk. Direktör Karl Fredrik Lundin i Stockholm ville inte utveckla apparaten – och för att hämnas skickade Ekenberg en brevbomb som exploderade i händerna på Lundin. Detta skedde 1904 och beskrivs som världens första brevbomb.

Ekenberg skickade ytterligare tre brevbomber till olika personer och till slut avslöjades han. Då befann han sig i London, men avled innan han utlämnades till Sverige.

I utställningslokalen tas olika besöksgrupper emot, bland annat skolklasser. Barnen har roliga och fantasifulla idéer på sådant som borde uppfinnas. Ann ger exempel:

– Ett långt rör med en plasttallrik på, så man kan se och fånga flygfisken direkt, eller den fiffigaste apparaten av alla: En maskin som kan städa hela rummet genom en knapptryckning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!