Anna Broeders arbetar som Community & Employer Branding Manager på Linköping Science Park.
– Jag arbetar med talangförsörjningsfrågor som innefattar att attrahera ny kompetens till företagen i parken och skapa ett mervärde för de som redan jobbar där, säger hon.
I sommar har hon varit projektledare för Code Summer Camp, som är ett programmeringsläger för barn och unga. Lägret har funnits i sex år och Anna Broeders har varit engagerad i projektet sedan 2016. Tidigare har hon varit uppdragsgivare, men på grund av den omställning som coronapandemin innebar har hon i år varit praktisk projektledare.
– Jag brinner för att erbjuda alla barn möjligheten att lära sig programmera. Även de som inte har teknikintresserade föräldrar ska få en chans att lära sig, säger hon.
Ända sedan hon tog examen från personalvetarprogrammet på Linköpings universitet 2012 har hon arbetat med IT på olika sätt. Hennes egna kunskaper inom programmering är begränsade. Hon tog en kurs i java-programmering och insåg då att det inte var någonting för henne. Intresset för teknik är dock stort.
– Jag tycker att det är en rolig bransch och man kan lösa många samhällsutmaningar med hjälp av teknik. Jag gillar att skapa förutsättningar för andra även om jag inte programmerar själv.
Att lägret blev av glädjer henne eftersom många andra läger behövt ställa in på grund av coronapandemin. I år kunde de hålla två läger med sammanlagt 400 deltagare, där det första var för åldrarna 7-12 år och det andra för 13-17 år.
– Vi ville ge barnen en meningsfull sysselsättning under sommarlovet.
Anna Broeders menar att det finns många fördelar med att ha lägret på distans. Tidigare år har de kunnat ha 60 barn per vecka på lägret, men i år kunde de istället ta emot 200 per vecka. Detta gav även barn från hela Sverige möjligheten att delta, vilket gjorde att barn från Norrland till Skåne var med. Dock kom de flesta av deltagarna från Östergötland.
– Vi har också nått ut till dem som inte vågar åka på ett fysiskt läger i vanliga fall. De har nu kunnat sitta hemma i sin trygga zon och vara med.
Hon var till en början lite orolig över att ett distansläger inte skulle vara samma sak då man inte får träffa de andra deltagarna fysiskt.
– Det som har varit så fint med tidigare läger är att se hur barnen hittat varandra. Det blir en möjlighet att både få testa på programmering och inspireras, men även att hitta likasinnade.
Trots distansen är det många deltagare som i en utvärdering meddelat att de har hittat nya kompisar. Dock var Anna Broeders besviken på att antalet tjejer inte var högre på årets läger. På första lägret var 35 procent av deltagarna tjejer och på det andra var det 25 procent.
– Forskning visar att teknikintresse minskar för alla runt 13 års ålder men ännu mer hos tjejer och detta märks i antalet sökande. Vi har arbetat aktivt med att försöka få så många tjejer som möjligt att söka genom riktad annonsering och olika föreningar som riktar sig till tjejer inom teknik, men det är en utmaning.
En annan omställning man fick göra i år är förinspelade digitala studiebesök. Barnen fick även i en livestream ställa frågor till yrkesverksamma om hur det är att arbeta som programmerare. Studenter från universitetet har hjälpt till och sommarjobbat med att coacha ungdomarna på lägret vilket Anna Broeders är glad över.
– Det är viktigt att barnen får bra förebilder och här gör universitetsstudenterna ett jättebra jobb. Det är också kul att kunna erbjuda studenterna att jobba i Linköping under sommaren.
Nu hoppas hon att Linköpings Science Park kan ta med sig idéer från distanslägret till nästa år och kombinera ett fysiskt läger med livesändningar. Hon fortsätter gärna att hjälpa till med projektet kommande år eftersom hon tycker att det är viktigt för framtiden.
– Hela samhället bygger nästan på kod idag. Alla behöver inte bli programmerare, men jag tror att det är viktigt att alla har en förståelse för hur det fungerar.
Hon tror också att det är viktigt för barnen att få chansen att upptäcka kodning i tidig ålder.
– Den långsiktiga tanken är att vi ska intressera barn för att jobba med detta i framtiden. De yngsta barnen är 7 år gamla, men det är viktigt att så ett frö redan då.