Hans idéer blir verklighet i hela världen

Han valde att gå i sin far och farfars fotspår och blev läkare. Ett beslut som förändrat livet för många i hela världen. Nu fyller Mats Hammar, professorn, pedagogen och gynekologen, 70 år.

Planen var att åka på en resa med hela familjen, men den är inställd och i stället firar Mats Hammar och frun Benette på tu man hand.

Planen var att åka på en resa med hela familjen, men den är inställd och i stället firar Mats Hammar och frun Benette på tu man hand.

Foto: Privat

Familj2020-03-27 08:00

– Gynekologi och obstetrik är ju en så positiv specialitet, man kan ofta göra mycket, förebygga mycket och hjälpa till mycket, så det har varit ett tacksamt och roligt jobb.

Som i jobbet med par som har svårt att få barn.  

– Finessen är att man kan hjälpa, så att de flesta som har en ofrivillig barnlöshet kan få hjälp.  

Han är pappa till tre barn och har sju barnbarn. Födelsedagen hade han gärna firat med familjen i Kroatien som planerat, men resan är så klart inställd. I stället firar han och frun Benette på tu man hand. Att fylla 70 år just nu känns konstigt, men han tänker mest på andra.  

– Detta är ju så hemskt för alla och hela världen, alla som riskerar att förlora arbeten, alla som blir allvarligt sjuka eller förlorar anhöriga, så det här att inte kunna fira är ju banalt i sammanhanget.

Benette och han träffades på Tinnis, han var badvakt och hon hjälpte till i simskolan.  

– Familjen är det häftigaste av allt i livet, säger Mats som var pappaledig redan 1975. Jag var nog den förste anställde inom Östergötlands landsting som var det. Min gamla mormor blev så orolig, så hon tog första tåget ner från Stockholm för att hjälpa till.

Annars är det ofta han som hjälpt andra.  

– Jag har alltid haft ett litet valspråk – att varje frisk människa borde göra någon ideell samhällsnytta av något slag. Det finns väldigt stora möjligheter att göra insatser som känns bra och gör stor nytta.  

Familjen Hammar har framför allt varit aktiv inom gymnastiken och la tre år av sin fritid på renovering av T1-hallen till Nikegymnasterna.  

– Det ger jättemycket tillbaka. Det har ju varit nära 30 års lycka efter det, att komma in i hallen som kryllar av ungdomar.  

Rullskidor, crosstrainer, gympa och mycket mer. Träning är en röd tråd i Mats liv.  

– Fysisk aktivitet är så oerhört viktigt. Det förebygger det allra, allra mesta i fråga om ohälsa. Gör att hjärnan fungerar bättre, man tänker bättre och håller sig piggare. Jag har använt motionspass till att kläcka idéer eller lösa problem.

Och vilka idéer han har fått. Mest stolt är han över tre som spritt sig över hela världen. Två som lindrar besvär i klimakteriet och en som utvecklat studentutbildning.  

Mats skulle berätta om övergångsbesvär inför en stor grupp på Läkarstämman och grubblade på vad han skulle prata om. 

– Så fick jag idén att det skulle kunna vara så att kvinnor som tränar mycket har mindre besvär.  

Familjen var engagerade i Linköpings gymnastiksällskap, så Mats frågade kvinnor där och jämförde med andra kvinnor. Och han hade rätt – kvinnor som tränade hade mycket mindre besvär. Detta uppslag följde han upp med flera undersökningar som bekräftat detta.  

– Och i dag får kvinnor med menopausproblem i hela världen rådet att vara fysiskt aktiva. Det står ingenstans att man kom på det i Linköping, men det är faktiskt så.  

Samma sak gäller akupunktur som också minskar besvären.

– Så båda de sakerna är jag lite stolt över för att de har spritt sig i hela världen.

Den tredje världsnyheten är officiellt erkänd att den kommer från Linköping och Mats Hammar, som då var chef för läkarutbildningen.  

– Jag kände att studenterna borde sköta en riktig vårdavdelning ihop. Gå rond och dela ut medicin, sköta rehabiliteringsträning och ha ett eget ansvar.

En studentavdelning sjösattes på ortopeden i Linköping 1996. I dag kallas den KUA, klinisk utbildningsavdelning, och finns i Linköping och Norrköping.

– Och runt om i hela världen. De har följt vår idé och sett att det är ett strålande sätt att få de blivande läkarna, sköterskorna och sjukgymnasterna att få träning i samarbete och att lära sig de andras kompetenser och slipa sin egen roll. Det kan jag känna mig stolt för i undervisningssammanhang.    

Och läkarstudenterna älskar honom. Fyra gånger har de utsett honom till Kandidat Kork, vilket är rekord.

– Hon som har min tidigare tjänst som professor på ob/gyn nu, Marie Blomberg, har fått tre, så hon är hack i häl.  

Men tro inte att han är rädd att bli av med sitt rekord.  

– Haha, nä, jag skulle bli stolt, särskilt om det är någon inom obstetrik och gynekologi som först går i kapp och sedan går om, det vore häftigt.

Och namnet på priset, jo det är fyndigt. Priset går till den lärare som läkarstudenterna tycker varit bäst och som även fått den mest korkade studenten att förstå.

"Varje frisk människa borde göra någon ideell samhällsnytta av något slag", säger Mats Hammar.
Nu fyller professorn som har ett eget valspråk 70 år.
"Varje frisk människa borde göra någon ideell samhällsnytta av något slag", säger Mats Hammar. Nu fyller professorn som har ett eget valspråk 70 år.
Mats Hammar

Ålder: Fyller 70 år, fredag 27 mars.

Bor: Bankekind, sommarhus i Tjällmotrakten.

Familj: Frun Benette, barnen Malin, Martin, Karl, samt sju barnbarn i ålder 7 till 21 år.

Titel/yrke: Överläkare och professor emeritus på Linköpings universitet.

Tränar: Är ledare tillsammans med Anders ”Olle” Petersson för torsdagsgympan i Bankekind som fyller 40 år i höst, rullskidor, motionscykel, crosstrainer. Hugger ved eller gräver på landet. Har kört Vasaloppet sju gånger. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!