Han för arvet vidare efter prisbelönte fotografen

Det var i Los Angeles som Alexander Blomqvists fotointresse väcktes. Och den mångfaldigt prisbelönte fotografen KG Z Fougstedt lät 25-åringen ta över hans fotostudio på Skolgatan i Norrköping.

Alexander Blomqvist har tagit över Carl Beckers fotostudio efter den prisbelönte sörmländske fotografen KG Z Fougstedt.

Alexander Blomqvist har tagit över Carl Beckers fotostudio efter den prisbelönte sörmländske fotografen KG Z Fougstedt.

Foto: Sarah Olsson

Familj2021-07-14 08:00

Det var egentligen inte foto som skulle bli Alexander Blomqvists karriär. Uppvuxen i Kisa intresserade han sig för företagande och som 22-åring flyttade han till Los Angeles för att studera ett sjuårigt handelsprogram. I det ingick att ta extra kurser för att få behörighet och Alexander valde då en kurs i digitalt foto. För första gången i sitt liv kände han att någonting var riktigt roligt.

– Det kändes bara jättekul!

Alexander hoppade av studierna och flyttade tillbaka till Sverige. I princip hela hans vakna tid ägnades nu åt fotografering. Efter ett tag kom han in på en fotoutbildning på en folkhögskola i Mullsjö. Det var när han senare bodde i Linköping som han såg annonsen om fotostudion.

– Det passade helt enkelt bra på flera sätt: jag sökte jobb som fotograf och bodde i Linköping och studion låg i Norrköping, säger Alexander.

Fotostudion ägdes av den prisbelönte fotografen KG Z Fougstedt, tidigare pressfotograf på Södermanlands nyheter. KG Z Fougstedt hade en lång rad priser i bagaget och har bland annat nominerats och prisats i den största och mest prestigefyllda fototävlingen i Sverige – Årets bild. Sedan några år tillbaka drev han fotostudion Carlsbeckers på Skolgatan. Varför han valde Alexander som sin efterträdare vet vi inte.

– Men han sa vid ett tillfälle att han kände igen sig själv i mig som 25-årig fotograf, berättar Alexander.

Tanken var att KG skulle lära upp Alexander innan han tog över, men ett par månader senare gick han tragiskt bort efter en kort tids sjukdom. Han blev 51 år gammal.

Nu är Alexander själv i studion där KG:s bilder fortfarande hänger kvar på väggarna: från bröllop och student. På ena väggen hänger också ett porträtt av fotografen KG Z Fougstedt själv. Alexander blickar upp mot honom och konstaterar att han var en oerhört snäll person, även om han inte hann lära känna honom så länge.

Nu förvaltar han arvet i studion. Men hur är det att driva en fotostudio i dag? Går det att få en fotoverksamhet att gå runt, nu när alla har mobilkameror?

– Jag tror faktiskt inte att efterfrågan kommer minska, säger Alexander.

– När jag började med foto tänkte jag att det inte var någon skillnad mellan att använda mobilen och en systemkamera, men sedan förstod jag. Det går inte att förstora en mobilbild, den har en bra upplösning i den här storleken, säger Alexander och håller tummen och pekfingret över mobilskärmen.

– För en förstoring blir det inte bra. En mobilbild ser också väldigt platt ut, det går inte att få samma djup som med en systemkamera.

Många vill ha familjebilder, berättar Alexander. Av syskon eller hela familjen. Fina porträtt att hänga upp på väggen där hemma eller för att ge bort. I studion erbjuds även körkorts- och id-fotografering och han tar mycket produktbilder för kataloger och reklam.

Vad tycker du är roligast?

– Det är svårt, allt är roligt! Men jag gillar produktfotografering, det är stilla motiv som man kan arrangera för att få motivet som man vill. Men det är också roligt att fota barn, de är avslappnade på ett annat sätt och blir inte lika stela på bild som vuxna.

Alexander vill gärna utveckla produktfotograferingen och också lära sig mer om rörlig bild.

Har du något tips till den som vill förbättra sitt fotograferande?

– Ja, se till att tre eller fler färger finns i bilden och använd räta linjer.

Mobil- eller systemkamera

En systemkamera är en kamera med utbytbart objektiv. Objektivet gör att det går att fokusera och zooma. Det bestämmer också hur mycket ljus som ska släppas in. 

Med en systemkamera kan man själv reglera sånt som slutartid, ljuskänslighet (ISO) och blixt, vilket gör att möjligheterna till variation är stora. En systemkamera fungerar även bättre än en mobilkamera i sämre ljusförhållanden.

Mobilkameran har fördelen att den är lättare att bära med sig. Dagens mobilkameror håller även en hög kvalitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!