Göran Färm vill inte gå ner till noll

Det blev för stort med huset i Skarphagen. Nu bor Göran Färm mitt i stan och det var biblioteket som avgjorde lägenhetsvalet.
Det blev för stort med huset i Skarphagen. Nu bor Göran Färm mitt i stan och det var biblioteket som avgjorde lägenhetsvalet.

Politiker, ordförande i kommunernas bank och nu företrädare för gruvnäringen. 70-åringen Göran Färm är ingen vanlig pensionär.

Familj 12 oktober 2019 16:00

Han är framför allt känd som socialdemokratisk politiker och debattör med engagemang i frågor om Europa. Att Göran Färm som nybliven pensionär skulle gå in i ledningen för ett brittiskt gruvbolag som vill exploatera en järnmalmsfyndighet i Kallak utanför Jokkmokk, det hade han inte själv kunnat drömma om.

– Jag vet inte mycket om gruvor men en hel del om näringspolitik och gruvpolitik och inte minst om kontakter med myndigheter och kommuner, och det var detta som företaget behövde, säger han.

Den planerade gruvan är en kontroversiell fråga som i stort sett har delat upp de boende i två läger, för och emot. Även de inblandade myndigheterna är oeniga. Kommunledningen i Jokkmokk är positiv eftersom det kommer generera hundratals nya jobb medan länsstyrelsen menar att rennäringen ska ha företräde i området.

Frågan väntar på att avgörande på regeringsnivå men när det kommer är högst ovisst.

– Här finns motstridiga riksintressen. Det handlar om tillgången till svensk malm och om rennäringen. Ingrepp i naturen är alltid känsligt men den här fyndigheten ligger utanför Laponia, säger Göran.

Laponia är det stora natur- och kulturområde i Lappland som utsetts till världsarv av Unesco och bland annat innefattar nationalparken Sarek.

Det var när Göran tidigare arbetade som konsult åt en kommunikationsbyrå som han kom i kontakt med Beowulf Mining. När ägarmajoriteten blev svensk för några år sedan tackade han ja till posten som styrelseordförande.

– Det är viktigt med en svensk offensiv gruvnäring. LKAB:s tillgångar är inte så stora som man trott och Kallak är den största obearbetade järnmalmsfyndigheten i Europa.

Han betonar att han inte har det operativa ledningsansvaret. Det har bolagets vd.

Det uppdrag som tar störst andel av Görans tid är annars att vara ordförande för Kommuninvest, en ekonomisk förening som är vad man kan kalla kommunernas egen bank. Samtidigt är han aktiv lokalpolitiker i Norrköping och sitter bland annat i kommunfullmäktige.

Du gillar att ha mycket att göra?

– Nja, nu är det lagom mycket. Förr kunde det bli lite för mycket. Jag jobbar väl motsvarande halvtid nu för tiden. Jag vill absolut inte gå ner till noll.

En av de saker som kräver mindre tid numera är själva boendet. För två och ett halvt år sedan flyttade paret Göran och Mary-Ann från huset i Skarphagen in till lägenheten på Knäppingsborgsgatan. Där sitter vi nu och pratar rakt ovanför skivaffären Vaxkupan.

Det blev för stort med huset och trädgården som krävde sitt. Nu behöver de inte ens bil längre.

– Vi hade den i ett garage och insåg att vi inte såg den på flera veckor. Det är första gången på 40 år som vi inte har bil och det fungerar utmärkt, säger Göran.

Medan han gör kaffe visar Mary-Ann runt. Biblioteket med väggfasta bokhyllor avgjorde valet av lägenhet. I sovrummet sitter tavlor med motiv från SSU-ägda konferensanläggningen Bommersvik där Göran och Mary-Ann en gång träffades.

Göran hade gått på journalisthögskolan och arbetat på Folkbladet innan han 1979 började på LO som talskrivare och chef för den näringspolitiska avdelningen. Senare engagerade han sig åter i Folkbladet och under tidningens kris i början på 90-talet var han till och med dess vd under en period.

Att Göran blev socialdemokrat är kanske inte så konstigt. Hans far Hilding hade många fackliga och politiska uppdrag och satt bland annat i Socialdemokraternas partistyrelse. Han var också chefredaktör för Folkbladet 1954 till 1968.

– Jag skriver då och då på en bok om min pappa. Det är mest för kommande generationer i min egen släkt, säger Göran där vi sitter i burspråket mot Drottninggatan.

Han släktforskar också tillsammans med storasyster Kerstin och nyligen var de i Kanada för att hälsa på släktingar till sin farmor. Farmodern var ett av tolv syskon i en familj som bodde i den småländska glasbruksbygden. Flera syskon utvandrade till just Kanada och Göran undrade hur de visste vart de skulle ta vägen i detta enorma land.

– Det visade sig att Kanada hade rekryterare i Sverige som lockade med gratis jordbruksmark och jobb vid järnvägen. Och när emigranterna kom dit stod statens representanter och väntade för att visa dem tillrätta.

Vi avslutar intervjun med att ta lite bilder. Snart ska Göran promenera bort till kommunhuset Rosen för eftermiddagens sammanträde i kommunfullmäktige. Och dagen därpå går resan till Kosovo där Beowulf Mining har prospekteringsrättigheter till en malmfyndighet.

Grattis

 Göran Färm

Fyller: 70 år 17 oktober.

Firar: Med öppet hus.

Familj: Hustrun Mary-Ann, barnen Kalle och Ellen, barnbarnen Ivar och Liv.

Bor: I Norrköping.

Gör: Pensionär med flera uppdrag, som ordförande i gruvbolaget Beowulf Mining och i ekonomiska föreningen Kommuninvest samt ledamot i kommunfullmäktige.

Bakgrund: Har varit journalist, kommunalråd i Norrköping och EU-parlamentariker. Skrivit böcker om Europafrågor, bland annat med Margot Wallström. Nyligen kom senaste boken ”Ett bättre Europa”.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa