Göran FÀrm vill inte gÄ ner till noll

Politiker, ordförande i kommunernas bank och nu företrÀdare för gruvnÀringen. 70-Äringen Göran FÀrm Àr ingen vanlig pensionÀr.

Det blev för stort med huset i Skarphagen. Nu bor Göran FÀrm mitt i stan och det var biblioteket som avgjorde lÀgenhetsvalet.

Det blev för stort med huset i Skarphagen. Nu bor Göran FÀrm mitt i stan och det var biblioteket som avgjorde lÀgenhetsvalet.

Foto: Johan Ekfeldt

Familj2019-10-12 16:00

Han Àr framför allt kÀnd som socialdemokratisk politiker och debattör med engagemang i frÄgor om Europa. Att Göran FÀrm som nybliven pensionÀr skulle gÄ in i ledningen för ett brittiskt gruvbolag som vill exploatera en jÀrnmalmsfyndighet i Kallak utanför Jokkmokk, det hade han inte sjÀlv kunnat drömma om.

– Jag vet inte mycket om gruvor men en hel del om nĂ€ringspolitik och gruvpolitik och inte minst om kontakter med myndigheter och kommuner, och det var detta som företaget behövde, sĂ€ger han.

Den planerade gruvan Ă€r en kontroversiell frĂ„ga som i stort sett har delat upp de boende i tvĂ„ lĂ€ger, för och emot. Även de inblandade myndigheterna Ă€r oeniga. Kommunledningen i Jokkmokk Ă€r positiv eftersom det kommer generera hundratals nya jobb medan lĂ€nsstyrelsen menar att rennĂ€ringen ska ha företrĂ€de i omrĂ„det.

FrÄgan vÀntar pÄ att avgörande pÄ regeringsnivÄ men nÀr det kommer Àr högst ovisst.

– HĂ€r finns motstridiga riksintressen. Det handlar om tillgĂ„ngen till svensk malm och om rennĂ€ringen. Ingrepp i naturen Ă€r alltid kĂ€nsligt men den hĂ€r fyndigheten ligger utanför Laponia, sĂ€ger Göran.

Laponia Àr det stora natur- och kulturomrÄde i Lappland som utsetts till vÀrldsarv av Unesco och bland annat innefattar nationalparken Sarek.

Det var nÀr Göran tidigare arbetade som konsult Ät en kommunikationsbyrÄ som han kom i kontakt med Beowulf Mining. NÀr Àgarmajoriteten blev svensk för nÄgra Är sedan tackade han ja till posten som styrelseordförande.

– Det Ă€r viktigt med en svensk offensiv gruvnĂ€ring. LKAB:s tillgĂ„ngar Ă€r inte sĂ„ stora som man trott och Kallak Ă€r den största obearbetade jĂ€rnmalmsfyndigheten i Europa.

Han betonar att han inte har det operativa ledningsansvaret. Det har bolagets vd.

Det uppdrag som tar störst andel av Görans tid Àr annars att vara ordförande för Kommuninvest, en ekonomisk förening som Àr vad man kan kalla kommunernas egen bank. Samtidigt Àr han aktiv lokalpolitiker i Norrköping och sitter bland annat i kommunfullmÀktige.

Du gillar att ha mycket att göra?

– Nja, nu Ă€r det lagom mycket. Förr kunde det bli lite för mycket. Jag jobbar vĂ€l motsvarande halvtid nu för tiden. Jag vill absolut inte gĂ„ ner till noll.

En av de saker som krÀver mindre tid numera Àr sjÀlva boendet. För tvÄ och ett halvt Är sedan flyttade paret Göran och Mary-Ann frÄn huset i Skarphagen in till lÀgenheten pÄ KnÀppingsborgsgatan. DÀr sitter vi nu och pratar rakt ovanför skivaffÀren Vaxkupan.

Det blev för stort med huset och trÀdgÄrden som krÀvde sitt. Nu behöver de inte ens bil lÀngre.

– Vi hade den i ett garage och insĂ„g att vi inte sĂ„g den pĂ„ flera veckor. Det Ă€r första gĂ„ngen pĂ„ 40 Ă„r som vi inte har bil och det fungerar utmĂ€rkt, sĂ€ger Göran.

Medan han gör kaffe visar Mary-Ann runt. Biblioteket med vÀggfasta bokhyllor avgjorde valet av lÀgenhet. I sovrummet sitter tavlor med motiv frÄn SSU-Àgda konferensanlÀggningen Bommersvik dÀr Göran och Mary-Ann en gÄng trÀffades.

Göran hade gÄtt pÄ journalisthögskolan och arbetat pÄ Folkbladet innan han 1979 började pÄ LO som talskrivare och chef för den nÀringspolitiska avdelningen. Senare engagerade han sig Äter i Folkbladet och under tidningens kris i början pÄ 90-talet var han till och med dess vd under en period.

Att Göran blev socialdemokrat Àr kanske inte sÄ konstigt. Hans far Hilding hade mÄnga fackliga och politiska uppdrag och satt bland annat i Socialdemokraternas partistyrelse. Han var ocksÄ chefredaktör för Folkbladet 1954 till 1968.

– Jag skriver dĂ„ och dĂ„ pĂ„ en bok om min pappa. Det Ă€r mest för kommande generationer i min egen slĂ€kt, sĂ€ger Göran dĂ€r vi sitter i bursprĂ„ket mot Drottninggatan.

Han slÀktforskar ocksÄ tillsammans med storasyster Kerstin och nyligen var de i Kanada för att hÀlsa pÄ slÀktingar till sin farmor. Farmodern var ett av tolv syskon i en familj som bodde i den smÄlÀndska glasbruksbygden. Flera syskon utvandrade till just Kanada och Göran undrade hur de visste vart de skulle ta vÀgen i detta enorma land.

– Det visade sig att Kanada hade rekryterare i Sverige som lockade med gratis jordbruksmark och jobb vid jĂ€rnvĂ€gen. Och nĂ€r emigranterna kom dit stod statens representanter och vĂ€ntade för att visa dem tillrĂ€tta.

Vi avslutar intervjun med att ta lite bilder. Snart ska Göran promenera bort till kommunhuset Rosen för eftermiddagens sammantrÀde i kommunfullmÀktige. Och dagen dÀrpÄ gÄr resan till Kosovo dÀr Beowulf Mining har prospekteringsrÀttigheter till en malmfyndighet.

BursprÄket mot Drottninggatan Àr en favoritplats hemma hos Göran och Mary-Ann.
BursprÄket mot Drottninggatan Àr en favoritplats hemma hos Göran och Mary-Ann.
Grattis

 Göran FĂ€rm

Fyller: 70 Ă„r 17 oktober.

Firar: Med öppet hus.

Familj: Hustrun Mary-Ann, barnen Kalle och Ellen, barnbarnen Ivar och Liv.

Bor: I Norrköping.

Gör: PensionÀr med flera uppdrag, som ordförande i gruvbolaget Beowulf Mining och i ekonomiska föreningen Kommuninvest samt ledamot i kommunfullmÀktige.

Bakgrund: Har varit journalist, kommunalrĂ„d i Norrköping och EU-parlamentariker. Skrivit böcker om EuropafrĂ„gor, bland annat med Margot Wallström. Nyligen kom senaste boken ”Ett bĂ€ttre Europa”.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!