– Jag började samla flipperspel för ungefär två år sedan och sedan har det gått helt överstyr, säger Fredrik Hall.
När garageporten till Fredriks garage i Boxholm öppnas tappar man hakan. Innanför döljer sig en mindre arkadhall med flipperspel, med spel från 70-talet och framåt.
– Under de här två åren har jag ägt 62 flipperspel, men just nu har jag 14 egna spel.
Fredrik berättar att det började med att han kom över två spel. Han var nöjd med det tills han blev inbjuden till en spelkväll hos en bekant i Gränna som hade många.
– När jag kom dit insåg jag att två flipperspel var helt ointressant. Intresset tog fart och sedan har det bara ökat.
Trots att Fredrik tycker att det är roligt att spela flipper är det inte drivkraften i hans samlande.
– Jag är rastlös och när jag byggt klart huset behövde jag något att göra på fritiden. Jag älskar problemlösning och att snickra. Att laga flipperspel kräver en bredd i kunnande, allt från mekanik till att restaurera trädetaljer.
Han har nyare spel i sin samling, men tycker att just äldre spel är roligare.
– Äger man ett äldre flipperspel så är det lite pill med det. Jag skulle aldrig sätta igång och spela om jag visste att ett av spelen inte fungerar. Då lagar jag det först och spelar sedan.
– Det bästa är att äga ett spel tills jag kan det. Sedan kan jag sälja det vidare. De spel som är unika sparar jag. Jag älskar om det finns en historia bakom spelet.
Fredrik har genom sitt intresse för flipper träffat många nya vänner och kontakter, bland annat via sociala medier.
– Det är inte svårt att få tag i reservdelar. Frågar man på Facebook så finns det folk som är hjälpsamma.
Hans vänner och familj uppskattar också flipperspelen.
– Alla som kommer hit, från fyraåringar till pensionärer, gillar det. Jag har till exempel haft after work här med jobbet.
Även om Fredrik hävdar att han är bättre på att meka med flipperspel än att spela, så har han varit med på en del tävlingar. Innan coronapandemin anordnades månatliga tävlingar på Matchstick Pinball i Jönköping.
– Det var 30-40 personer varje gång. Jag har lärt känna människor med samma intresse och det var en fantastisk gemenskap.
Fredrik berättar att det äldsta flipperspelet i hans samling är från 1976. Det fungerade inte när han köpte det, men nu är det i gott skick.
– Annars är flipperspel från 90-talet de mest populära. Då kunde tillverkarna fortfarande kosta på spelen och bygga med kvalitet. I grunden är de flesta flipperspel lika, men i de bra samverkar ljud och ljus. Det ska inte vara för lätt att samla poäng.
Under slutet av 90-talet började flipperspel bli omodernt och ersattes av tv- och dataspel. Många tillverkare gick i konkurs.
– Nu ser vi ett ökat intresse och det börjar bli svårt att få tag på bra objekt.
Ett äldre fungerande flipperspel kostar cirka 30 000 kronor. Nyare spel kostar från 70 000 kronor och vill man ha ett renoveringsobjekt får man betala 15 000–30 000 kronor.
– Det handlar givetvis om efterfrågan, säger Fredrik.
Målet med hans samlande är enkelt.
– Jag vill ha kul. Skulle jag tröttna har jag träffat mycket trevligt folk på min resa. Men såklart vill jag förbättra min samling hela tiden.
– Jag är en person som går in för något och sedan tröttnar jag efter ett tag, men så har det inte blivit med flipperspelen.
Vad säger du om jag skulle kalla dig för nördig?
– Jag är positivt nördig. Det säger jag gladeligen och med stolthet.