Bytte Norrköping – mot ett toppjobb i solen

Lissabon blir alltmer populärt. För tre år sedan flyttade östgöten Anna Bizzozero dit med familjen för att arbeta med sjösäkerhet.

Östgöten Anna Bizzozero flyttade till Lissabon med familjen för att börja jobba på EU:s sjösäkerhetsorgan EMSA.

Östgöten Anna Bizzozero flyttade till Lissabon med familjen för att börja jobba på EU:s sjösäkerhetsorgan EMSA.

Foto: David Isaksson

Familj2019-07-10 08:00

Intill den vackra strandpromenaden som går längs floden Tejo i centrala Lissabon ligger en vit byggnad. Vid första anblick påminner den om en skokartong, men tittar man närmare ser man att en gavel liknar fören på ett fartyg. Vid ingången står ”EMSA”, en förkortning för Europeiska sjösäkerhetsbyrån.

Här arbetar Anna Bizzozero. För tre år sedan flyttade hon med sin man Ulf och två barn, Alma och Amelia, från Norrköping till Lissabon. Anna är jurist och utsänd av Transportstyrelsen i Norrköping, som nationell expert.

Europeiska sjösäkerhetsbyrån är ett EU-organ och skapades 2002 efter olyckorna med Erika 1999 och Prestige 2002, berättar Anna. De var båda oljetankers som bröts sönder och orsakade stora oljeutsläpp längs Spaniens och Frankrikes kust.

Förutom att stödja EU-kommissionen och EU:s medlemsstater med regelutveckling så har EMSA också en operativ roll med bland annat sjötrafikövervakning och bekämpning av olja och andra utsläpp. Man har skapat en flotta som vid behov snabbt kan ta sig till en olycksplats i EU:s farvatten.

På EMSA jobbar Anna med att utbilda myndigheter i EU:s kandidatländer så att de kan anpassa sin lagstiftning och regelverk till EU:s.

Hon berättar att det var arbetet som fick henne att vilja flytta till Lissabon.

– Jag såg det som en jättebra utveckling för mig, men också en spännande upplevelse för familjen. Vi kom överens om att ge det minst ett par år, ett år kändes för lite.

Att besöka Portugal och Lissabon har på senaste tiden blivit trendigt.

– Många svenskar som kanske tidigare åkt till Spanien, har nu fått upp ögonen för Portugal.

Hennes man Ulf Bizzozero är rektor för svenska skolan i Lissabon och genom skolan har hon sett att de svenskar som bosätter sig i Portugal skiljer sig något från dem som tidigare brukade komma dit för att jobba.

– Historiskt har man blivit utsänd hit av sin arbetsgivare, men nu skapar folk sina jobb. De har egen verksamhet eller jobbar på distans, berättar Anna.

Den ökade turismen är inte bara positiv. Även om situationen inte ser ut som i Barcelona, där det varit protester mot det stora antalet besökare.

– Man läser ibland om utmaningarna med en ökad turism och inflyttning, med konsekvenser för hyresnivåer och infrastruktur. Men Portugal har haft finanskris, eurokris och budgetkris. Nu har man tagit sig ur dem och en anledning till det är turismen. Det handlar om en balans, men än så länge ser man nog utvecklingen som god.

Anna berättar att även om den portugisiska ekonomin har blivit bättre så är situationen tuff för många.

– Många portugiser har minimilön på 700 euro (omkring 7 500 kronor) i månaden. Man har låg arbetslöshet, samtidigt tjänar man lite.

Hon har ett stort intresse för Portugal. Både för dagens situation och landets historia. Hon har läst portugisiska under hela tiden i Portugal.

– Jag har läst mycket språk tidigare och bott i Spanien. Portugisiska är vackert, men uttalet är ganska svårt att förstå. Ibland när det varit mycket på jobbet har jag funderat på om jag verkligen ska gå kursen, men det är lite av en hederssak att lära sig språket.

För den som tänker sig att besöka Portugal rekommenderar hon att ta pendeltåget ut till någon av de fantastiska stränderna.

Inne i Lissabon föreslår hon att helt enkelt vandra omkring i stan.

– Alfama är den gamla staden där det finns mycket fado. Det hör till att man ska förirra sig i gränderna där, säger Anna.

Porträtt

Anna Bizzozero

Ålder: 41 år.

Bor: I Lissabon men kommer från Norrköping.

Gör: Arbetar på EU:s sjösäkerhetsorgan EMSA i Lissabon.

Familj: Maken Ulf och barnen Alma och Amelia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!