– Mina svärföräldrar i Hogstad, utanför Mjölby, skulle riva en ladugård som stod öde. Här fanns mycket virke av bra kvalitet som kunde användas till något projekt. Det började med att vi tillverkade några bord, säger sonen Eric Hemmingsson.
– Det här är prima kärnvirke av långsamvuxen tall, det står sig hur länge som helst. Något sådant finns inte att köpa längre, säger pappa Bengt Hemmingsson.
Det var sommaren 2015 som de gedigna golvplankorna från två plan i den öde ladugården revs ut för hand och ett företag med det självklara namnet ”Ladugarden 1898” blev till. Ett lastbilslass med virke styrde kosan till snickeriet hemma hos Bengt Hemmingsson i Sunnebo, Åtvidaberg.
– Vi tillverkar måttanpassade möbler på beställning. Det är mest matgrupper, ofta med en del järndetaljer som komplement till det gamla fina virket, säger Eric.
Plankor som fyllt sin funktion i ladugården i över hundra år förvandlas till rustika möbler.
– Det ligger rätt i tiden med återanvändning. Många kunder nappar på det, säger Bengt.
– Ja, och de uppskattar att det finns en historia bakom. Det är gediget ladugårdsvirke med en speciell karaktär. Vi hyvlar inte, för då tar man bort fördjupningarna i träet. Däremot slipar vi väldigt mycket, säger Eric.
Den rustika och lite industriella stilen är något som pappa Bengt, finsnickaren, anpassat sig till och lärt sig tycka om.
– Min gamla lärare på yrkesskolan inom möbelsnickare – på Facit i Åtvidaberg – skulle gråta blod om han såg de färdiga grova möblerna, säger Bengt och skrattar.
– Känslan från de gamla ladugårdsgolven ska vara kvar. De gånger vi väljer att ha synliga spikar i projekten vi gör, så är det originalspikar från 1898 som vi dragit ut och satt tillbaka i spikhålen, säger Eric.
Far och son Hemmingsson driver företaget tillsammans, utan konflikter.
– Vi känner varandra så pass bra och kompletterar varandra. Eric kommer med idéer som jag får lösa praktiskt. Han är bättre på att sälja och sköter marknadsföringen, säger Bengt.
De har båda andra jobb, medan möbelfirman ger en extrainkomst. Några planer på något mer än så har de inte.
– Det är en kombination av att det är kul och att tjäna några kronor. Måndagar jobbar vi båda två i snickeriet, säger Eric.
Marknadsföringen görs via sociala medier och mun-till-mun-metoden.
– Det är både storstadsbor i lägenhet och lantbrukare på gårdar som köpt av oss. Vi har också levererat till restauranger och företagsevent, säger Eric.