André är stor leksakssamlare - "Blir aldrig nöjd"

André Borg Carenlöv har samlat på saker hela sitt liv och säger med ett skratt "att det måste finnas i generna".

Ödeshög 5 november 2020 20:00

André växte upp med föräldrar och far- och morföräldrar som samlade på olika saker, det var allt från majblommor, Okej-tidningar till mynt, sedlar och frimärken. När han flyttat hemifrån och besökte föräldrarna passade han alltid på att gå upp på vinden och titta till alla sina leksaker som han och hans bror lekt med. Det var det främst Turtles-leksaker kopplade till ett amerikansk barnprogram om fyra muterade ninja-sköldpaddor.

– Jag var alltid försiktig med mina leksaker och sparade alla.

André har samlat länge men hade en period runt 2016 och 2017 då han sålde av nästan hela sin samling som då mest bestod av Turtles, Asterix och Obelix. Flera av dessa har han dock sparat och de finns med i den nuvarande samlingen. 

– Livet kom mellan med både familj, jobb och hus, förklarar André.

Men det tog inte så lång tid innan suget kom tillbaka på allvar. Samlandet fick en nystart och han började planera för att visa upp samlingen. André beslutade sig för att göra iordning sin källare och återupptog letandet efter de åtråvärda figurerna.

I den gedigna samlingen finns bland annat ABBA-dockor, Turtles, My little pony och ett Muminhus. Men i dag är André först och främst inne på att samla figurer och kort från Star Wars mellan åren 1995 och 1999.

– Jag tror att anledningen till att det blivit just dessa år är att jag var barn då och nyfikenheten på leksaker väcktes för mig. 

I dag har André hela källaren full med leksaksfigurer och det finns inte mycket utrymme kvar att använda till exponering, något som syntes tydligt när Leksaksjägarna var och gjorde ett reportage som nu finns på Youtube i två delar.

– Jag har ungefär 1 500 stycken olika figurer och cirka 300 stycken ouppackade Star Wars-gubbar.

Han erkänner att det ibland blir för mycket och tar för mycket tid. 

– Jag lägger i snitt fyra timmar per dag på min samling, det är allt från att leta på nätet efter det jag söker till att organisera bland samlingen. Det är lätt att det spårar ur, men jag vill gå min egen väg.

André har luftmätare i källaren för att inte figurerna och orginalkartongerna ska bli förstörda. Han är noga med att dokumentera sin samling och för in alla inköp i ett exceldokument. Ibland köper han två exemplar av samma figur för att senare kunna använda den ena till att byta med.

Känner du aldrig någonsin att du blir färdig med samlandet?

– Man blir aldrig nöjd och jag hittar alltid något nytt att samla på.

Finns det någon figur som du känner är ett "måste" i samlingen?

– Nej, det är inte så viktigt för mig att hitta den ultimata figuren, jag vill hellre få ihop hela serier, det är min drivkraft.

Inköp görs oftast via nätet i diverse facebookgrupper men det finns även några mässor för leksakssamlare.

– Det är mässor ibland annat Göteborg, Helsingborg, Malmö och Stockholm och i Örebro finns det en bra RetroMania mässa, men tyvärr har dessa varit inställda i år.

Han visar gärna upp sin samling om någon är nyfiken att ta en titt. På frågan om ett museum skulle kunna bli aktuellt, säger André att det får bli en senare fundering, i dag räcker det med att synas på Instagram.

– Just nu finns inte tiden att synas på fler sociala medier, men inget är hugget i sten och jag vill gärna utöka min samling innan jag exponerar mig mer på nätet, avslutar André och återvänder efter intervjun till sitt letande på nätet.

Åtråvärda figurer

  Leia Organa vintage från 1978 kostar cirka 1000 kronor/styck där enbart vapnet är värt 700 kronor.

  ABBA-figurerna kostar ungefär 1 200 kronor/styck, det beror på att dem är eftertraktade utav både leksaks- och ABBA-samlare.

  Vintage Boglins 80-tal kostar cirka 1 000 kronor/styck. De är väldigt ovanliga i Sverige och André har aldrig sett dem till salu här.

  He-Man är också åtråvärda i orginalutförande, speciellt en från 1982 som kan vara värd upp till 10 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Arveberg

Ämnen du kan följa