Totalt vÀntas det kosta cirka 2,5 miljarder kronor att anlÀgga laxodlingen, som ska ligga pÄ land och tas i bruk 2026.
ââDen kommer att ha drygt 100 anstĂ€llda, sĂ€ger Katarina Klingspor.
Miljöprövningen av projektet blev klar 2020. Pandemin, kriget i Ukraina och följdverkningar av dessa har sedan gjort att planerna försenats. Men efter tisdagens positiva besked frÄn EIB gÄr Re Ocean vidare. Flera ledande livsmedelskedjor stöder ocksÄ projektet.
Kommunalt vatten
God tillgÄng till vatten Àr ett viktigt skÀl för att lÀgga laxodlingen just i vÀrmlÀndska SÀffle. Inte havs- eller sjövatten, utan kommunalt vatten.
ââSĂ€ffle har ett överskott av kommunalt vatten. Vi lĂ„nar renat vatten, anvĂ€nder det i bassĂ€ngerna, renar det igen och pumpar tillbaka det till reningsverket, beskriver Katarina Klingspor.
Spillning frÄn laxen tas till en anlÀggning för biogas.
Enligt EIB blir laxodlingen Sveriges första pÄ land, av större kommersiellt format. Den vÀntas producera 10 000 ton lax om Äret, vilket motsvarar ungefÀr en femtedel av Sveriges laxkonsumtion.
Re Ocean ska Àven förÀdla laxrÄvara i SÀffle.
ââDen ska styckas, benas ur, fileas, rökas och gravas, sĂ€ger Klingspor.
88 bassÀnger
Men först ska laxarna flyttas frÄn bassÀng till bassÀng, medan de vÀxer frÄn Àgg till att vara nÀstan tvÄ Är. Odlingen kommer att ha 88 bassÀnger.
ââDet blir en kontrollerad miljö. Vi behöver inte anvĂ€nda mediciner, lĂ€kemedel eller antibiotika, sĂ€ger Katarina Klingspor.
SpannmÄl, alger och en mindre mÀngd fiskfoder av traditionellt marint slag kommer att bli föda Ät laxen.
ââDet Ă€r inte sĂ„ stor skillnad mellan det som vĂ€xer pĂ„ sjöbotten och det som finns pĂ„ en Ă„ker, sĂ€ger Klingspor.