SÄ Àter du billigare i januari

Med fortsatt höga matpriser och efter decembers ofta efterlÀngtade men kostsamma högtider, vÀntar en tuff januarimÄnad. HÀr Àr tipsen för dig som vill spara in pÄ matkostnaderna nÀr det nya Äret börjar. Och mÄnga funkar förstÄs lika bra Äret runt.

Hanna Olvenmark, som driver bloggen Portionen under tian, framhÄller vikten av smaksÀttning, inte minst i vegetarisk mat. NÄgot lagrat eller fermenterat kan ge umamismak Ät mat som inte innehÄller animaliska produkter.

Hanna Olvenmark, som driver bloggen Portionen under tian, framhÄller vikten av smaksÀttning, inte minst i vegetarisk mat. NÄgot lagrat eller fermenterat kan ge umamismak Ät mat som inte innehÄller animaliska produkter.

Foto: Therese Elgquist/TT

Konsumentekonomi2024-01-06 14:45

De bistra tiderna sÀtter spÄr överallt. Det senaste Äret har de stigande matpriserna fÄtt mÄnga att syna matinköp och matvanor.

Men att Ă€ta billigare i bistra tider mĂ„ste inte bara handla om att identifiera de billiga matvarorna. Det handlar ocksĂ„ om att ta vara pĂ„ sina rester – och att vidga sin förestĂ€llning om hur en mĂ„ltid kan se ut. Det tycker Sara Begner som Ă€r kock och chef för Coops provkök.

– MĂ„nga tycker att en portion Ă€r för lite för att spara, men det gĂ„r att göra mycket pĂ„ rester. RĂ€cker det inte till en hel middag kan man göra nĂ„got nytt av det, allt som behövs Ă€r lite kreativitet, sĂ€ger hon.

– Det mĂ„ste heller inte vara samma rĂ€tt för hela familjen.

TrÀning och fantasi

Att ta för vana att noga undersöka vad som faktiskt redan finns hemma och hitta pÄ nÄgot utifrÄn det, Àr ett bra trick som krÀver lite övning, men ger stor utdelning. Kanske har man en liten bit fetaost liggande och lite tortillabröd sedan tacomiddagen. Rör ihop osten, lite linser och nÄgon hackad grönsak, fyll brödet och stek, och man har en helt acceptabel middag.

– Man fĂ„r slĂ€ppa idĂ©n om att en middag mĂ„ste vara nĂ„got som kan namnges, som ”pannbiff med lök” eller ”spaghetti med köttfĂ€rssĂ„s”, sĂ€ger Sara Bergner.

Ser det skralt ut i kylen, förutom en sorglig ostkant och lite lök i grönsakslÄdan, kan du ÀndÄ fÄ ihop till en fransk delikatess: ostgratinerad löksoppa.

Vidare kan pyttipanna bestĂ„ av lite vad som helst som kan hackas upp och stekas i en panna och i stort sett alla rester platsar pĂ„ en varm macka. Det gĂ€ller att trĂ€na upp förmĂ„gan att lĂ€gga pussel av ingredienser – och att ha fantasi.

– Överlag ska man inte förringa bröd som kolhydratkĂ€lla, sĂ€ger Sara Begner.

Umami i krismaten

Att laga billigt frÄn första början Àr ocksÄ en metod som krÀver lite kunskap.

Hanna Olvenmark Àr legitimerad dietist och driver bloggen Portionen under tian som ocksÄ blev en kokbok 2018. Hennes recept vilar pÄ en grund av billiga basrÄvaror som rotfrukter i sÀsong, spannmÄl, baljvÀxter och bönor, och förstÄs frysta grönsaker och konserver. Mat som bÄde Àr billig och kan lagras lÀnge.

– MĂ„nga skulle nog benĂ€mna min mat som krismat. Men det handlar ocksĂ„ om att skaffa sig lite grundkunskaper om smaksĂ€ttning, till exempel vikten av umami som finns i vĂ€ldigt mycket animalier men som ofta mĂ„ste tillföras nĂ€r man lagar vegetariskt. Salt rĂ€cker ofta inte, utan behöver sĂ€llskap av nĂ„got fermenterat eller lagrat, sĂ€ger Hanna Olvenmark.

Mat som duger

För det Àr ocksÄ bara att konstatera: kött Àr dyrt. DÀr finns mycket att spara in pÄ. Det betyder inte att man mÄste bli heltidsvegetarian, men dÀremot att man fÄr tÀnka annorlunda nÀr man planerar rÀtter. LÄta köttet bli ett inslag snarare Àn huvudingrediensen som allt kretsar kring.

– Kött ska vara dyrt eftersom det Ă€r en lyxvara som tar lĂ„ng tid att framstĂ€lla. Ät gĂ€rna kött, men lĂ„t det gröna ta mer plats, sĂ€ger Hanna Olvenmark.

– Jag har nĂ„gra nödmatrĂ€tter som jag gör pĂ„ sĂ„dant som Ă€r lĂ€tt att alltid ha hemma, som krossade tomater, linser eller kikĂ€rtor, morötter, kryddor, pasta och havregrĂ€dde. Med den kan man lĂ€tt svĂ€nga ihop en gryta som kanske inte Ă€r den mest spĂ€nnande, men som duger.

Fakta: Hanna Olvenmarks budgettips

Byt fÀrska kryddor mot frysta. HÄller lÀnge och Àr dryga.

AnvÀnd animaliska produkter som kött, korv och ost frÀmst som topping snarare Àn huvudingrediens.

ErsÀtt det dyra avorioriset med vanligt grötris eller havreris till risotton.

Det Àr gott att strö ost pÄ maten men det mÄste inte vara just parmesan, billigare alternativ funkar lika bra.


Fakta: Resttips

Gör nÄgot nytt av gÄrdagens rester i stÀllet för att bara vÀrma upp och Àta igen. LÄt potatismoset bli potatisplÀttar, risotton stekta risbollar eller pastasÄsen soppa till exempel.

Grönsaker och lök som börjar bli lite trÄkiga, blir perfekta i bitar i en ugnslÄda med olja, salt och kryddor.

Överbliven soppa kan anvĂ€ndas som degvĂ€tska till ett gott bröd.

Couscous, bulgur eller linser som blivit över kan med fördel förvandlas till en god röra med lite ost, vitlök, tomat och kryddor.

Har du lite fÀrssÄs kvar, dryga ut med linser, grönsaker och ost och lÀgg i ett tortillabröd som steks i pannan.

Har du nÄgra lins- eller grönsaksbiffar över, hacka upp dem och förvandla till ett gott frÀs i pannan.

SmÄ mÀngder rester kan man med fördel göra varma mackor pÄ. Till en enkel soppa, hemgjord eller köpesoppa blir det en bra middag för lite pengar.

Klassiska ”restrĂ€tter” Ă€r pyttipanna, nasi goreng och jambalaya som bygger pĂ„ vad man har hemma just nu och dĂ€r potatis eller ris utgör grunden.

Skafferislattar av frön, nötter och gryn kan bli en god granola.

KÀlla: Sara Begner, Hanna Olvenmark och Sveriges radio: "GlÀdjen i att laga mat pÄ rester".


Fakta: HjÀlpmedel för att handla billigare mat

Det finns numera flera appar som kan vara till hjÀlpa för att hitta den lÀgsta prislappen eller lagad mat som annars skulle slÀngas.

HÀr Àr nÄgra exempel:

Matpriskollen: App och sajt för att jÀmföra butikernas matpriser.

Karma-appen: HÀr kan man fÄ tips om överbliven mat frÄn caféer, restauranger och matbutiker som sÀljs till ett lÀgre pris.

Too Good to go App: FÀrdig mat frÄn butiker, caféer och hotell till lÀgre pris.

Res Q Club App: Mat frÄn hotell och restaurang som annars slÀngs till ett lÀgre pris.

Matsmart: SÀljer mat frÄn dagligvaruhandeln som till exempel överproduktion, sÀsongsvaror, förpackningsbyten eller med kort/passerat datum, till ett lÀgre pris.

Flera hjÀlporganisationer driver Àven matbutiker för lÄginkomsttagare. NÄgra exempel Àr Stadsmissionen som driver Matmissionen som har flera butiker i StockholmsomrÄdet, NorrtÀlje, SödertÀlje, Malmö och Linköping; och RÀddningsmissonen i Göteborg som driver butiken MatrÀtt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!