De bistra tiderna sÀtter spÄr överallt. Det senaste Äret har de stigande matpriserna fÄtt mÄnga att syna matinköp och matvanor.
Men att Ă€ta billigare i bistra tider mĂ„ste inte bara handla om att identifiera de billiga matvarorna. Det handlar ocksĂ„ om att ta vara pĂ„ sina rester â och att vidga sin förestĂ€llning om hur en mĂ„ltid kan se ut. Det tycker Sara Begner som Ă€r kock och chef för Coops provkök.
ââMĂ„nga tycker att en portion Ă€r för lite för att spara, men det gĂ„r att göra mycket pĂ„ rester. RĂ€cker det inte till en hel middag kan man göra nĂ„got nytt av det, allt som behövs Ă€r lite kreativitet, sĂ€ger hon.
ââDet mĂ„ste heller inte vara samma rĂ€tt för hela familjen.
TrÀning och fantasi
Att ta för vana att noga undersöka vad som faktiskt redan finns hemma och hitta pÄ nÄgot utifrÄn det, Àr ett bra trick som krÀver lite övning, men ger stor utdelning. Kanske har man en liten bit fetaost liggande och lite tortillabröd sedan tacomiddagen. Rör ihop osten, lite linser och nÄgon hackad grönsak, fyll brödet och stek, och man har en helt acceptabel middag.
ââMan fĂ„r slĂ€ppa idĂ©n om att en middag mĂ„ste vara nĂ„got som kan namnges, som âpannbiff med lökâ eller âspaghetti med köttfĂ€rssĂ„sâ, sĂ€ger Sara Bergner.
Ser det skralt ut i kylen, förutom en sorglig ostkant och lite lök i grönsakslÄdan, kan du ÀndÄ fÄ ihop till en fransk delikatess: ostgratinerad löksoppa.
Vidare kan pyttipanna bestĂ„ av lite vad som helst som kan hackas upp och stekas i en panna och i stort sett alla rester platsar pĂ„ en varm macka. Det gĂ€ller att trĂ€na upp förmĂ„gan att lĂ€gga pussel av ingredienser â och att ha fantasi.
ââĂverlag ska man inte förringa bröd som kolhydratkĂ€lla, sĂ€ger Sara Begner.
Umami i krismaten
Att laga billigt frÄn första början Àr ocksÄ en metod som krÀver lite kunskap.
Hanna Olvenmark Àr legitimerad dietist och driver bloggen Portionen under tian som ocksÄ blev en kokbok 2018. Hennes recept vilar pÄ en grund av billiga basrÄvaror som rotfrukter i sÀsong, spannmÄl, baljvÀxter och bönor, och förstÄs frysta grönsaker och konserver. Mat som bÄde Àr billig och kan lagras lÀnge.
ââMĂ„nga skulle nog benĂ€mna min mat som krismat. Men det handlar ocksĂ„ om att skaffa sig lite grundkunskaper om smaksĂ€ttning, till exempel vikten av umami som finns i vĂ€ldigt mycket animalier men som ofta mĂ„ste tillföras nĂ€r man lagar vegetariskt. Salt rĂ€cker ofta inte, utan behöver sĂ€llskap av nĂ„got fermenterat eller lagrat, sĂ€ger Hanna Olvenmark.
Mat som duger
För det Àr ocksÄ bara att konstatera: kött Àr dyrt. DÀr finns mycket att spara in pÄ. Det betyder inte att man mÄste bli heltidsvegetarian, men dÀremot att man fÄr tÀnka annorlunda nÀr man planerar rÀtter. LÄta köttet bli ett inslag snarare Àn huvudingrediensen som allt kretsar kring.
ââKött ska vara dyrt eftersom det Ă€r en lyxvara som tar lĂ„ng tid att framstĂ€lla. Ăt gĂ€rna kött, men lĂ„t det gröna ta mer plats, sĂ€ger Hanna Olvenmark.
ââJag har nĂ„gra nödmatrĂ€tter som jag gör pĂ„ sĂ„dant som Ă€r lĂ€tt att alltid ha hemma, som krossade tomater, linser eller kikĂ€rtor, morötter, kryddor, pasta och havregrĂ€dde. Med den kan man lĂ€tt svĂ€nga ihop en gryta som kanske inte Ă€r den mest spĂ€nnande, men som duger.