Därför säljer de tidningen

En epok går i graven. Familjen Ridderstad säljer Östgöta Correspondenten efter 168 år som ägare. Länets största tidning upphör att vara ett familjeföretag.

27 mars 2008 00:00

På onsdagseftermiddagen samlades 15 medlemmar i släkten Ridderstad i ett rum på Handelsbankens kontor på Blasieholms torg i Stockholm. Ett avgörande samrådsmöte skulle hållas. Ett kort förslag hade innan mötet skickats ut med innebörden att familjen Ridderstad skulle sälja sina aktier.

Klockan var omkring 15 när beslutet fattades - i total enighet. AB Corren intressenter, som äger aktiemajoriteten, i Östgöta Correspondenten säljer sina aktier till Norrköpings Tidningar.

- Jag blev förvånad men mest glad över att det var en sådan samstämmighet. Det hade varit tråkigt att sluta med ett bråk inom familjen. Släkten var ense om att ta det här steget, säger Per Soldan Ridderstad, ordförande i ägarbolaget.

Hur var stämningen på mötet?

- Jag tror att på något sätt var alla mentalt förberedda. Det var mest praktiska detaljer som diskuterades faktiskt. Vi hade haft möjlighet att fundera över påskhelgen.

"Svårt beslut"

Östgöta Correspondentens historia är intimt förknippad med familjen Ridderstad. Endast två år efter att Henrik Bernhard Palmaer år 1838 grundade tidningen tog Carl Fredrik Ridderstrad över som ägare. Tidningen har fram till nu kontrollerats av släkten.

- Det har varit ett svårt beslut. Vi har oerhört starka bindningar till det här familjeföretaget. Det var min farfars farfar som gick in och tog över för 168 år sedan och sedan dess har vi alla levt med Corren på ett eller annat sätt. Det var ett svårt beslut, men vi hoppas att det är rätt, säger Per Soldan Ridderstad.

Två delar

Även kusinen Gunnar Ridderstad, som är arbetande styrelseordförande i Corren, säger att beslutet av känslomässiga skäl var svårt att fatta.

- Det finns två delar i det här. Det ena är förståndet och då konstaterar jag att affären är i mål. Vi har skapat ett bra utgångsläge för företaget inför framtiden. När det sedan gäller det privata... ja, visst kostar det på det personliga planet. Jag har trivts fantastiskt bra på företaget med ledning och anställda.

Vad var det då som till slut fick släkten att sälja tidningen? Delvis handlade det om att familjen ändå var på väg att förlora kontrollen över bolaget. Vid ett samgående - som först var på förslag - med NT hade Corren endast ägt 35 procent av aktierna.

- Vårt engagemang i Corren intressenter handlade om att kunna styra och kontrollera Correns utveckling. Hur vi än bar oss åt skulle vi komma i en minoritetsställning där vi inte längre hade den kontrollen, säger Per Soldan Ridderstad.

Huvud och hjärta

Andreas Ridderstad, som är son till Gunnar, arbetar på företagets marknadsavdelning och dessutom sitter i Correns styrelse, var kanske den som i går bäst sammanfattade den kluvna inställningen till affären:

- Huvudet säger att det här är rätt. Hjärtat säger att det här gör lite ont.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!