Varningen: Så dyr kan euron bli nästa år

Tycker du att att utlandssemestern redan är dyr? Ha då beredskap för att svenska kronan kan bli ännu svagare nästa sommar. En storbank flaggar nu för en tydlig nedgång kommande år.

Räkna inte med billiga solsemestrar nästa år, i alla fall inte utifrån den svenska kronkursen. Arkivbild.

Räkna inte med billiga solsemestrar nästa år, i alla fall inte utifrån den svenska kronkursen. Arkivbild.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Ekonomi2024-09-20 05:51

Den svenska kronan stärktes efter onsdagens räntesänkning i USA och hoppet väcks återigen om en vändning. Men tidigare förhoppningar om kronan har hittills kommit på skam.

Efter de senaste årens rejäla försvagning är den i princip oförändrad sedan årsskiftet mot euron och dollarn. Svenskar som vill turista utomlands får nu betala omkring 10,16 kronor för en dollar och 11,34 kronor för en euro.

Den som hoppas på en tydlig förstärkning av kronan det kommande året är dock fel ute, enligt norska storbanken DNB.

På 12 månaders sikt tror DNB att en euro kommer att kosta 11,80 kronor, det vill säga drygt 4 procent mer än i nuläget. Även dollarn bedömer man ska bli dyrare och kosta 10,80.

– På tre månader är bedömningen 11,60 gentemot euron så vår bild är att kronan kommer att gå svagare, säger chefsekonomen Ulf Andersson.

En försvagning

Bakgrunden till den svaga kronkursen är bland annat ett kontinuerligt sparandeöverskott i Sverige som bland annat används till investeringar i värdepapper i euro och dollar.

– Det bidrar till en försvagning av kronan. Detta spelar stor roll. De finansiella flödena är helt avgörande för vart kronan går på kort sikt, inte de kommersiella, säger Ulf Andersson.

Utöver den faktorn så är det faktum att den svenska kronan precis som den norska kronan är en känslig valuta, vid marknadsoro så väljer man att sälja av kronorna.

– Sedan är det väldigt låg likviditet vilket gör att den plötsligt kan gå ned 20 öre utan att det egentligen behöver ha hänt så mycket i svensk ekonomi, det är inget konstigt alls.

Inga faktorer

Ulf Andersson ser heller ingen faktor som riktigt kan förändra läget i närtid.

– Jag ser inte vad som skulle få kronan att gå mycket starkare givet vilka faktorer som tagit den dit vi är i dag. Vad har förändrats?

Nordea tror däremot på en förstärkning av kronan, där en euro kommer att kosta 10,70 i december nästa år.

– Normalt är den här miljön vi nu ska in i med lägre räntor bättre för vår krona än när man har högre räntor, säger chefsekonomen Annika Winsth.

Rättat: I en tidigare version fanns en felaktig formulering kring Nordeas bedömning av kronan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!