Varningen: Matpriserna kan vara på väg upp

Inflationen väntas stiga igen när siffrorna för november redovisas i veckan. Ännu en gång måste hushållen ställa in sig på dyrare matvaror.
–Jag tycker att det ser ganska negativt ut. Signalerna den senaste tiden är att livsmedelspriserna trycks upp, säger Carl Nilsson, ekonom hos Swedbank.

Räkna med dyrare livsmedel framöver. Arkivbild.

Räkna med dyrare livsmedel framöver. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2024-12-04 06:47

På torsdag klockan 8 släpper Statistiska centralbyrån (SCB) nya inflationssiffror enligt det så kallade "snabb-måttet" som införts under hösten.

Den inflationsuppgång som syntes i oktober bedöms fortsätta enligt såväl Handelsbanken som Swedbank. Handelsbanken tror på en inflationstakt på 2,2 procent medan Swedbanks bedömning är 2,0 procent, båda enligt KPIF-måttet. Beräkningarna kan jämföras med 1,5 procent föregående månad.

Är det läge för oro och att Riksbanken ska tveka kring en räntesänkning i december? Inte alls, bedömer Carl Nilsson.

Snålskjuts på elpriset

– Man har åkt lite snålskjuts på att elpriserna varit så låga och det har varit påfallande små prisrörelser. Nu i november fick vid den här prisuppgången på elen, den är dock inte anmärkningsvärd men gör att inflationen tickar upp, säger han och utvecklar:

– Det är dock en ganska tacksam uppgång då den ligger på Riksbankens inflationsmål (2,0 procent).

I takt med att inflationstrycket har mattats av från toppen förra året har också Riksbanken sänkt styrräntan, senast i form av en dubbelsänkning. Den här månadens inflationsuppgång ska inte hindra Riksbanksdirektionen från att fortsätta sänka, i så fall till en styrränta på 2,50 procent.

– Vi ser inget skäl till att ändra i den prognosen. Med en inflation som ligger på målet och med svag inhemsk konsumtion så finns det inte skäl för Riksbanken att vila på hanen, snarare fortsätta i samma riktning, säger Carl Nilsson.

Matpriser kan stiga

Mer utmanande är den riktning livsmedelspriserna verkar ta. Carl Nilsson ser flera signaler på att priserna riskerar att stiga, bland annat som konsekvens av allt högre råvarupriser på till exempel kaffe.

– Sedan årsskiftet har trenden på råvarupriser varit väldigt tydligt uppåt. Jag känner mig lite bekymrad att det här kommer dyka upp i konsumentleden.

Carl Nilsson påpekar att det inte handlar om samma nivå som prisuppgången 2021–22, men att det kan bli påtagligt för konsumenter.

– Vi noterar bland annat att Arla fortsätter att höja ersättningspriset till sina mjölkproducenter. Det brukar slå igenom i konsumentleden ganska snabbt.

Fakta: Inflationen

På torsdag redovisar Statistiska centralbyrån (SCB) nya inflationssiffror gällande november månad enligt det snabb-mått som införts.

I oktober uppgick inflationen enligt Riksbankens mått, KPIF, det vill säga med ränteeffekter borträknade, till 1,5 procent jämfört med 1,1 procent i september.

Flera ekonomer tror att inflationen ska fortsätta att stiga.

Analytiker räknar i snitt med att KPIF (inflation rensat för bolåneeffekter) i årstakt stiger till 1,9 procent i novemberrapporten, enligt Bloombergs sammanställning.

KPIF exklusive energipriser väntas stiga till 2,4 procent, upp från 2,1 procent i oktober.

Den rena KPI-siffran för november, inklusive boränteeffekter, väntas ligga kvar oförändrad mot oktober på 1,6 procent.

Nästa räntebesked från Riksbanken meddelas den 19 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!