USA-sanktioner mot ryskt aluminium

Bidenregeringen har beslutat om en ny runda sanktioner mot Ryssland, pÄ ettÄrsdagen av den fullskaliga attacken mot Ukraina. De kommer bland annat riktas in mot import av aluminiumprodukter frÄn Ryssland och export av teknik till rysk industri.

Sanktioner mot ryskt aluminium ingÄr i nÀsta runda USA-sanktioner mot Ryssland. Arkivbild.

Sanktioner mot ryskt aluminium ingÄr i nÀsta runda USA-sanktioner mot Ryssland. Arkivbild.

Foto: Pablo Martinez Monsivais AP/TT

Ekonomi2023-02-24 13:01

Beslutet fattas i samverkan med andra G7-lÀnder och allierade och detaljerna kommer att framgÄ nÀr de implementeras av amerikanska myndigheter, enligt Vita huset.

Samma dag som det amerikanska beskedet kom valde G7-lÀnderna att varna de lÀnder som bryter mot sanktioner riktade mot ryska intressen.

LÀnder som dÀrmed hjÀlper Ryssland kommer att fÄ "betala dyrt" enligt G7:

"Vi uppmanar lÀnder i tredje vÀrlden och andra internationella aktörer som försöker undvika eller underminera vÄra ÄtgÀrder att upphöra med att ge materiellt stöd till Rysslands krig", skrev USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Kanada och Australien i ett uttalande.

DÀrmed stÀllde sig G7 enat bakom försök att göra sanktionerna Àn mer verkningsfulla, inte bara mot Ryssland, utan Àven mot ryska samarbetslÀnder

I paketet ingÄr tullar pÄ mer Àn hundra ryska metaller, mineraler och kemiska produkter till ett vÀrde av 2,8 miljarder dollar, enligt ett pressmeddelande frÄn Vita huset.

SkÀrpta exportrestriktioner

Det blir i sanktionspaketet Ă€ven 200 nya namn – bĂ„de ryska personer och företag – pĂ„ USA:s sanktionslista. Fler finansiella institutioner i Ryssland ska ocksĂ„ upp pĂ„ listan, samt ryska företrĂ€dare som ansvarar för landets verksamhet i Ukraina.

I ett senare besked sÀger USA:s finansdepartement att detaljer om sanktionerna och om vilka det rör kommer att bli tydligt med tiden.

Även bolag och personer i Europa som misstĂ€nks hjĂ€lpa Ryssland att bryta mot sanktioner ska finnas bland dem som hamnar pĂ„ USA:s nya sanktionslista.

Sanktioner ska dessutom speciellt riktas mot aktörer med kopplingar till rysk försvarsindustri och teknikföretag i Ryssland och aktörer som hjÀlper Ryssland att kringgÄ sanktioner, rapporterar AFP.

I sanktionspaketet ingÄr Àven skÀrpta exportrestriktioner, som begrÀnsar möjligheten att anvÀnda amerikansk teknik i produkter som exporteras till Ryssland samt nya restriktioner för att förhindra att teknik frÄn USA anvÀnds i drönare tillverkade i Iran, som har anvÀnts av ryska styrkor i Ukrainakriget.

Syftet Àr enligt Vita huset att bestraffa Ryssland ekonomiskt och begrÀnsa det finansiella utrymmet för Putinregeringen att fortsÀtta attacken mot Ukraina.

200-procentiga aluminiumtullar

Beskedet kommer sedan nyhetsbyrÄn Bloomberg rapporterat att Bidenregeringen förberedde en 200-procentig tull pÄ ryskt aluminium.

Industrimetaller som aluminium har Àn sÄ lÀnge i princip inte omfattats av de sanktionspaket som EU, USA och G7-lÀnderna gjort upp om mot Ryssland under det gÄngna Äret.

Enligt beskedet frÄn Vita huset kommer de nya sanktionerna mot ryska metaller och gruvprodukter att utformas för att de ska fÄ sÄ lite störningar pÄ marknaden i USA som möjligt.

NĂ€r de första sanktionerna mot Ryssland klubbades efter attacken för ett Ă„r sedan – bland annat frysningen av 300 miljarder dollar i ryska tillgĂ„ngar pĂ„ vĂ€stliga bankkonton – rĂ€knade mĂ„nga med att den ryska ekonomin skulle gĂ„ in i vĂ€ggen med BNP-ras pĂ„ över 10 procent.

LĂ„ngsiktig effekt

Senaste berĂ€kningarna visar dock att den ryska ekonomin – med draghjĂ€lp frĂ„n högre energipriser och stora exportlyft till lĂ€nder som Kina och Indien – bara krympte med 2–3 procent i fjol och enligt Internationella valutafonden (IMF) kan det till och med bli svag rysk tillvĂ€xt i Ă„r.

– Nyheterna om den ryska ekonomins död Ă€r fortfarande en överdrift, sĂ€ger Elina Ribakova, bitrĂ€dande chefsekonom pĂ„ den internationella bankföreningen IIF.

– NĂ€r det gĂ€ller vad som avgör krigets utgĂ„ng Ă€r sanktionerna ett sidospĂ„r, sĂ€ger professor Nicholas Mulder vid Cornell University, som skrivit en bok om sanktioner som ekonomiskt vapen.

De flesta bedömare i vÀst Àr dock eniga om att sanktionerna har effekt, sÀrskilt lÄngsiktigt.

– Den ryska ekonomin du ser i dag ser inte alls ut som den ryska ekonomin före invasionen av Ukraina, sade Wally Adeyemo, bitrĂ€dande amerikanska finansminister tidigare i veckan.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!