Tufft för skånsk ekonomi– men ljusglimtar finns

Nyföretagande och byggande dalar och konkurserna blir fler. Dessutom ökar arbetslösheten snabbare i Skåne än övriga riket. Ändå är utgångsläget i Skåne bättre än på länge, enligt rapporten om Skånsk konjunktur av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet.

Bilden av Skåne är splittrad. Trots tufft läge har arbetslösheten i utsatta grupper minskat och skånsk industri går ganska bra inom vissa sektorer. Handeln drar dessutom fördel av närheten till Danmark, enligt en ny rapport. Arkivbild.

Bilden av Skåne är splittrad. Trots tufft läge har arbetslösheten i utsatta grupper minskat och skånsk industri går ganska bra inom vissa sektorer. Handeln drar dessutom fördel av närheten till Danmark, enligt en ny rapport. Arkivbild.

Foto: Emil Langvad/TT

Ekonomi2023-11-22 09:24

Skåne har fördel av närheten till Danmark – inte minst när det gäller handeln, konstaterar bankchef Björn Ovander på Sparbanken Skåne.

– Närheten och den bro vi har mellan våra länder påverkar skånska ekonomin och särskilt mycket i Helsingborg, Malmö och Ystad, där det är möjligheter med jobbpendling och turism som drar upp och en handel som stöttas av danska köpare på grund av svenska kronans situation, säger han under en pressträff under onsdagen.

Men precis som i övriga landet syns avmattning på konjunkturen i syd. Tillverkningsindustrin halkar efter, det byggs mindre och Skåne har landets högsta arbetslöshet – tillsammans med Södermanlands län. Ändå är nivån på 8,6 procent i oktober ändå den lägsta sedan 2009, uppger Sparbanken Skåne i rapporten Skånsk konjunktur.

– Särskilt märks detta i utsatta grupper, då tänker jag på ungdomsarbetslösheten som är på en god nivå, säger han och fortsätter:

– Vi har också en arbetslöshet bland utrikes födda som tydligt har minskat.

Varselvågen inom industrin har än så länge också uteblivit, och vissa företag bland annat inom försvarsindustrin går på grund av omvärldsläget bättre än innan.

Men på det stora hela väntar tuffa tider för skånsk ekonomi. Illavarslande, säger Björn Ovander.

– Vi är på väg in i vad som är klassisk lågkonjunktur, säger han, men understryker samtidigt att inflyttning till regionen är fortsatt hög – vilket blir positivt för byggandet när konjunkturen vänder.

– Så när det sätter igång finns ett stort uppdämt behov att täcka, och där skiljer vi oss från vissa andra landsändar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!