Thedéen om räntan: Vi är i en ny fas

Riksbanken räknar med att kunna göra två eller tre räntesänkningar under andra halvåret i år, om inflationen sjunker som väntat.
–Vi är i en ny fas i penningpolitiken, säger riksbankschefen Erik Thedéen.

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad till 3,75%.

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad till 3,75%.

Foto: Anna-Lena Lindqvist

Ekonomi2024-06-27 09:32

Kronan föll några ören mot både dollar och euron och svenska marknadsräntor pressas nedåt, efter det överraskande beskedet om tre möjliga räntesänkningar i år.

– Vi ser förutsättningar att lätta på penningpolitiken under andra halvåret, säger Thedéen på en presskonferens.

Beslutet om att låta styrräntan ligga kvar på 3,75 procent var väntat. Men samtidigt sänker Riksbankens direktion sin räntebana, det vill säga sin prognos för styrräntan framöver. Det lutar nu åt två eller tre räntesänkningar – à 0,25 procentenheter – i höst.

Oväntat tydlig

Detta var en oväntat tydlig markering. Tidigare var beskedet att de räknade med två räntesänkningar i år.

– Men det är en prognos. Det är inget löfte, säger Thedéen.

Tidigare i veckan skrev finansminister Elisabets Svantesson och statsminister Ulf Kristersson i en gemensam debattartikel i Expressen att "Kampen mot inflationen är nu vunnen".

Riksbankschefen ser inte regeringens kommentar som någon anledning att släppa på tyglarna redan nu.

– Vi relaterar inte vår penningpolitik på utspel från statsministern och finansministern. Vi konstaterar att inflationsutvecklingen går i rätt riktning, att inflationen är, och kommer vara nära, målet om våra prognoser slår in och säger att vi ska anpassa oss gradvis, säger Thedéen.

En starkare krona, en svag svensk konjunktur, mer återhållsamma prisplaner bland företagen och svaghetstecken på arbetsmarknaden pekas ut som faktorer som spelat roll inför beskedet att dra ned räntebanan ett snäpp till två eller tre räntesänkningar i höst.

Högt förtroende

Förväntningar nära inflationsmålet är en annan viktig faktor, då det visar att företag och hushåll trots inflations- och räntechocken 2022–2023 har högt förtroende för Riksbankens inflationsmål på 2 procent.

Thedéen tror att många hushåll nu – förutom lägre räntor – kan räkna med reallöneökningar då inflationen sjunker ned under löneökningstakten.

– Men resan mot en inflation på 2 procent är inte spikrak, säger han och pekar bland annat på andra länder som fått bakslag när det gäller inflationsbekämpningen.

Han tillägger att penningpolitiken framöver kommer att anpassas till inkommande och ny information.

Fakta: Sänker inflationsprognosen

Riksbanken räknar med en KPIF-inflation på 2,0 procent i år och 1,8 procent 2025. Tidigare låg inflationsprognosen på 2,3 respektive 1,9 procent för de båda åren. Även för 2026 sänker Riksbanken sin inflationsprognos, ned till 1,9 procent. Den låg tidigare på 2,0 procent.

Riksbankens inflationsmål är en KPIF-inflation på 2 procent.

Tillväxtprognosen för i år höjs samtidigt rejält till 1,1 procent, upp från tidigare beräkning på 0,3 procent. Tillväxten nästa år beräknas till 1,7 procent, vilket kan jämföras med 1,9 procent i senast föregående prognos.

Riksbanken framhåller att inflations- och konjunkturutsikterna är osäkra.


Fakta: Kan ge klirr kassan för bolånetagare

Riksbankens styrränta präglar ränteläget i svensk ekonomi, bland annat genom att den påverkar hushållens rörliga bolåneräntor och de räntor företag får betala för sin finansiering.

Skulle boräntorna hänga med styrräntan ned 0,75 procentenheter drar det ned räntekostnaden för ett bolån på tre miljoner med 22 500 kronor per år eller 1 875 kronor per månad, om man bortser från ränteavdragets effekter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!