Strejkvakt vid Tesla: Risk för strejkbryteri

Sedan midnatt strejkar anställda på Teslas svenska verksamheter. Trots vakter passerar ett antal personer in på arbetsplatsen, något som skulle kunna handla om strejkbryteri. –Vår uppskattning är att sex–sju personer har gått in här, säger en strejkvakt till TT.

Emma Hansson från IF Metall är strejkvakt utanför Teslas Servicecenter i Segeltorp.

Emma Hansson från IF Metall är strejkvakt utanför Teslas Servicecenter i Segeltorp.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi2023-10-27 08:00

Omkring 130 anställda på sju orter berörs när verkstadsarbetare vid elbilsföretaget Tesla har gått ut i strejk. Kravet från fackförbundet IF Metall är att Tesla ska teckna kollektivavtal.

Enligt IF Metall motiverar Tesla sin vägran att skriva kollektivavtal med att man inte gör det någonstans i världen.

Strejkvakten Emma Hansson är på plats utanför Teslas servicecenter i Segeltorp som fackligt förtroendevald. Hon tycker att Teslas ställningstagande är problematiskt.

– Nu är de etablerade på svensk arbetsmarknad och då får de följa de former vi har här, säger hon.

"Verkar pågå som vanligt"

Teslaägaren Jan Klein har precis lämnat in sin bil på service. Han tycker att det är rätt att de anställda strejkar, men säger att det verkar som att arbetet på servicecentret pågår ändå.

– Vi pratade med verkstadskillarna och ingen av dem verkar vara anslutna till IF Metall, så här verkar det pågå som vanligt, säger han.

Eftersom han kört hela vägen från Kiruna är han nöjd över att få sin bil servad, men medger samtidigt att han egentligen inte vill stötta en verksamhet som saknar kollektivavtal.

– Det är självklart att man ska se till att vi har vettiga avtal på arbetsmarknaden, det är en ickefråga tycker jag i Sverige. Så för mig är det en självklarhet att det ska gälla även på Tesla.

"Strejkbryteri"

Längre bort i det grå gryningsljuset står Ola Sjösten, ombudsman för IF Metalls avdelning Stockholm, och noterar hur många som trots strejken går in genom dörrarna till arbetsplatsen.

– Det är flera anställda som har gått till jobbet i dag. Så det finns en risk att det förekommer lite strejkbryteri, säger han.

Hur många som faktiskt deltar i strejken vet man ännu inte. Det faktum att det även jobbar tjänstemän, som inte omfattas av strejken, i byggnaden krånglar till bedömningen.

Även vid en av Teslas andra verksamheter i Huddinge, där nya bilar färdigställs inför leverans, har anställda gått till arbetet trots strejken.

– Vår uppskattning är att sex–sju personer har gått in här, säger en av strejkvakterna på platsen.

När två män med Tesla-tröjor kommer ut från bilhallen frågar TT om en intervju. Den ena svarar "No, no" och vänder sig sedan till en säkerhetsvakt som är placerad utanför inhängnaden och instruerar honom om att inga medier eller andra får komma in.

Enligt strejkvakten har det aldrig stått säkerhetsvakter här tidigare.

– Det är något de börjat med i dag, säger strejkvakten, som inte vill uppge till namn.

Ola Sjösten, ombudsman IF Metall Stockholm, är strejkvakt utanför Teslas Servicecenter i Segeltorp.
Ola Sjösten, ombudsman IF Metall Stockholm, är strejkvakt utanför Teslas Servicecenter i Segeltorp.
Fakta: Strejkbryteri

Fackligt anslutna personer som går till jobbet trots att arbetsplatsen är uttagen i strejk benämns som strejkbrytare. Det är inte olagligt, men de kommer troligtvis att uteslutas ut facket för brott mot stadgarna.

För den som inte är fackligt ansluten gäller att arbetsgivaren inte får straffa en person som lägger ner sitt arbete under strejken, den strejkande får dock ingen lön eller konfliktersättning.

Personer får heller inte utföra arbete som en person uttagen i strejk skulle ha utfört.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!