En viktig förklaring till de stigande matpriserna de senaste åren har varit den svaga kronan. Nu stärks kronan igen, vilket ökar hoppet om mer stabila – eller till och med sjunkande – priser på vissa varor.
Livsmedelsföretagens prognos är att kostnadsökningarna för att producera livsmedel fortsätter uppåt, men i en betydligt försiktigare takt än tidigare. Tack vare den stärkta kronan ser läget ytterligare lite ljusare ut.
– Kronan har en otroligt stor inverkan på produktionskostnaderna av livsmedel i Sverige. Så att kronan har stärkts är den bästa julklappen vi har fått, säger Carl Eckerdal.
"Börjar lugna sig"
Behåller kronan sitt nuvarande värde – eller stärks ytterligare – är det goda nyheter för såväl branschen som för svenska konsumenter.
– Det är goda nyheter, för en starkare krona kan mildra prisökningarna på livsmedel och i förlängningen bidra till att de kan justeras ned, säger Carl Eckerdal.
Det är dock i regel stor eftersläpning mellan förändrade produktionskostnader och konsumentpriser, betonar han.
– Priserna som konsumenterna möter i butik nu är ofta resultatet av leveransavtal som är uppgjorda på förhand. De kontrakten gäller för de allra flesta i tre till fyra månader.
Även på världsmarknaden ser läget ut att stabiliseras efter några volatila år. FN-organet FAO:s matprisindex var oförändrat i november jämfört med oktober, och 10,7 procent lägre än i november 2022.
– Som det ser ut nu börjar det lugna ner sig och priserna faller successivt tillbaka, säger Bengt Johnsson, utredare på Jordbruksverket.
"Lugnare skede"
Han betonar dock att en allvarlig väderstörning som påverkar ett viktigt produktionsområde, eller en säkerhetspolitisk händelse av vikt, skulle kunna rubba jämvikten.
– Men följs de här långa cyklerna så är det på väg in i ett lugnare skede, säger han.
Allra högst var de globala råvarupriserna i mars 2022 efter att Ryssland invaderat Ukraina och förhindrat spannmålsexport från landet. Sedan dess har de börjat falla tillbaka – men ligger historiskt sett fortsatt på en hög nivå, betonar Bengt Johnsson.
– Det är inte bra för en produktion som är långsiktig att det är så tvära förändringar. Bonden vill ha trygga förutsättningar för sin produktion och konsumenten vill känna sig säker på att ha råd att köpa mat varje dag, säger han.