Sparexperterna: Så kan du rida på guldvågen

Den senaste tiden har guldpriserna rusat mot nya rekordnivåer. Det finns bättre och sämre sätt att investera i guldruschen, enligt sparexperterna.

Guldprisets utveckling i dollar per uns, 2019–2023.

Guldprisets utveckling i dollar per uns, 2019–2023.

Foto: Anders Humlebo/TT

Ekonomi2024-03-17 13:25

Guldpriset brukar vanligtvis gynnas i ett osäkert omvärldsläge och när det är oroligt på börsen. Den senaste tidens rusning har däremot skett trots att börsen har gått bra och att riskaptiten har varit hög. En förklaring skulle kunna vara en växande förväntan om kommande räntesänkningar, tror Nordnets sparekonom Frida Bratt.

– I tider av högränteläge är guld mindre attraktivt när man inte får någon avkastning i ränta. Men detta kanske förändras när vi förväntar oss lägre räntor framöver, säger hon.

Det kan även vara så att många riktar in sig på guldet i väntan på bättre investeringslägen, enligt Avanzas sparekonom Philip Scholtzé.

Kan bli praktiska problem

Om du som sparare vill ta vara på den senaste guldruschen finns det flera sätt att investera i ädelmetallen, enligt sparexperterna.

– Man kan köpa fysiskt guld, men det kommer med lite praktiska problem. Dels när det kommer till förvaring, dels kan det bli en fråga om försäkringsvärde, säger Frida Bratt.

Ett ytterligare sätt att investera i guld är genom guldfonder, med aktier i guldbolag, eller i enskilda guldbolagsaktier. Guldfonderna följer däremot inte guldpriset direkt och det finns en risk i att det generella börshumöret eller operativa utmaningar för bolagen kan påverka hur det går för fonden, enligt Frida Bratt.

Bra att sprida risken

Börshandlade fonder (ETF) kan också vara ett alternativ för att få in guld i sin portfölj. De brukar däremot vara breda och inkludera fler ädelmetaller. Om man specifikt vill åt guldprisets uppgång kan man handla med certifikat som följer just detta, enligt experterna.

Guld brukar anses vara inflationsskyddat och kan innebära mindre risk än andra tillgångsslag, enligt Philip Scholtzé. Guldpriset har däremot historiskt sett gått upp och ner och det kan vara bra att sprida ut sin risk i portföljen med annat, som aktier och räntor.

– Guldpriset har stigit väldigt mycket, som allt annat på börsen. Men man bör ändå se på investeringen mer långsiktigt och som en pusselbit bland andra investeringar, säger Frida Bratt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!