Skanska: Riksbanken behöver lyckas

Byggandet störtdyker men Skanskas svenska vd är optimistisk om framtiden. Så snart inflationen viker kommer köparna tillbaka. –Riksbanken behöver lyckas med att få ned inflationen, säger Magnus Persson.

Magnus Persson, vd Skanska Sverige.

Magnus Persson, vd Skanska Sverige.

Foto: Birgersdotter AB/Skanska/TT

Ekonomi2023-08-24 18:57

Statistiska centralbyrån (SCB) presenterar färska siffror för bostadsbyggandet under det första halvåret i år. Det visar sig att antalet byggstarter har störtdykt. Minskningen är 57 procent jämfört med samma tid i fjol.

Magnus Persson, vd för Skanska Sverige, är inte förvånad över SCB:s siffror. Det är så här det blir när räntorna ligger så högt och osäkerheten hos köparna är stor.

Han berättar att Skanska sålt färre bostäder under ett helt år tillbaka, och att det nu byggs mindre.

– Det är ett klart bekymmer, för det underliggande behovet och efterfrågan av moderna och energieffektiva bostäder finns. Men det ekonomiska läget måste stabiliseras först, säger Magnus Persson.

Högre levnadskostnader för alla

De höga räntenivåerna och inflationen gör att köparna inte kan eller vågar köpa nu. Alla har fått högre levnadskostnader, konstaterar han. Därför att det så viktigt med inflationsbekämpningen.

– Riksbanken behöver lyckas med att få ned inflationen, säger Magnus Persson.

Kanske kan det börja synas tecken på att läget blir lite stabilare nu, tycker han, och förklarar att han inte är helt negativ till utvecklingen framöver. Folk kommer att köpa nya bostäder igen, bara det blir lägre räntor och mindre osäkerhet.

Affärsmodellen fungerar

Magnus Persson tycker att modellen med att köpa långt i förväg fungerar, bara ekonomin stabiliseras igen.

– Vi ser att vi säljer fler bostäder med kortare inflyttning, medan de med inflyttning längre fram säljer sämre, säger han.

Skanska har anpassat sig till den vikande marknaden.

– Vi har sett över vår bostadsutvecklingsorganisation och minskat den. Men vi har skiftat en del av byggandet till annat, säger Magnus Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!