Ser du fram emot att fira midsommar i samma varma och soliga väder som präglat stora delar av Sverige i maj? Då är du troligtvis inte en svensk bonde.
Än så länge lever grödor som såddes i höstas och vall på regnet i april. Det ser till och med relativt bra ut.
"Värmen har underlättat vårbruket och för den första vallskörden i de södra delarna av landet", säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på LRF i en mejlintervju med TT.
Spannmål behöver regn
Men maj har varit ovanligt solig och varm – och lokala och tillfälliga skurar hjälper inte. Om torkan håller i sig kan det bli problem, varnar Lundkvist.
"Vårsådd spannmål behöver regn liksom de områden där första vallskörd ligger någon vecka bort", säger han.
"Inom någon vecka skulle mer regn behövas, annars kommer det att bli sämre skörd framförallt för vårsådd spannmål – till exempel korn och havre. Även vallskörden kan påverkas", tillägger han.
Om torkan och värmen kan göra skörden så dålig att det skapar brist och prisuppgångar är för tidigt att säga något om, enligt Lundkvist:
"Skörden ligger fortsatt flera månader bort. Och svenska spannmålspriser påverkas i hög grad av de globala priserna, som i sin tur styrs av förväntningar om skörden i olika världsdelar".
Kan bli svårt att nå normalskörd
Jordbruksprodukter som är särskilt känsliga för torka – som potatis och grönsaker – odlas ofta med bevattning. Men spannmål, oljeväxter, baljväxter och vall påverkas också när det regnar för lite.
"En del lantbrukare kan bevattna även dessa grödor men generellt bevattnas bara 5 procent av åkermarken, så det är bara de mest känsliga grödorna som bevattnas", säger Lundkvist.
Någon skördeprognos vill LRF inte ge.
"Men vi hoppas naturligtvis på en bättre skörd än 2023 som blev ett svagt år. Det kan bli svårt att nå upp till normalskörd om det torra vädret fortsätter för länge", säger Lundkvist.