Räntedrömmar skakar liv i bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden har vaknat till liv igen sedan hushåll och banker börjat räkna hem räntesänkningar. Mäklare vittnar återigen om tuffa budgivningar – inte minst i storstäderna. Men effekterna av två års inflations- och räntechock finns kvar.

Mäklaren Carina Husgård har redan fått in flera bud på över tio miljoner för en femrummare på Södermalm när TT träffar henne på visningen i helgen.

Mäklaren Carina Husgård har redan fått in flera bud på över tio miljoner för en femrummare på Södermalm när TT träffar henne på visningen i helgen.

Foto: Magnus Lejhall/TT

Ekonomi2024-05-06 06:46

Riksbanken har sedan i mars signalerat att det kan bli en serie räntesänkningar i år och nästa år. Effekten på bostadsmarknaden är tydlig, enligt mäklare TT pratat med.

– Det har lättat upp. Det har börjat i innerstaden och sprider sig utåt mot förorterna. Södermalmslägenheterna går direkt nu, på någon vecka, säger Carina Husgård på mäklarbyrån Bo STHLM.

Men alla är inte lika nöjda med vändningen uppåt.

– Det anses vara en glädjande nyhet att det lossnar på bostadsmarknaden och priserna går upp. Det kanske är bra för mäklarna och bankerna, men inte för oss, säger Nane Eliasson efter att ha tittat på den lägenhet Husgård försöker sälja.

Lägre räntor kan påverka hur högt hon kan tänka sig gå i budgivningar. Men hon säger att hon ser räntan och priset som "kommunicerande kärl".

– Går räntan ner blir det ju bara mer pengar – större lånebelopp, säger hon.

Mäklaren Husgård beskriver de gångna två åren som tuffa – särskilt i höstas när man inte visste om boräntorna skulle fortsätta upp ännu mer.

– Då tog det minst 2-3 veckor, ibland upp till 5 veckor att få sålt en lägenhet. Vi fick ställa in ovanligt många försäljningar eller sänka utropspriset för att få bud. Det var långa liggtider, säger Husgård.

Hon räknar precis som många kollegor med att det kan ta över ett år att komma tillbaka till pristopparna före räntechocken.

– Det är fortfarande köparens marknad. För att få balans mellan köpare och säljare behöver vi nog få se flera räntesänkningar, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Rekordutbud av bostäder

Han tror på en prisuppgång på bostäder på 3-4 procent i år. Rekordutbudet av bostäder som byggdes upp i fjol skapar motvind.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, ser också detta som ett problem.

– Det är runt 30 procent större utbud i dag än vad det var för ett år sedan, säger han.

Svanberg räknar trots detta med kanske 5 procent i prisökning på bostadsmarknaden i år.

Styrräntan – som de flesta tror kommer att sänkas från 4,00 procent till 3,75 procent i veckan – ses som en viktig faktor för bostadspriserna. Räntesänkningen skulle bli den första på åtta år.

Riksbankens ränta spelar stor roll när banker och andra långivare sätter sina räntor på rörliga bolån – vilket i sin tur påverkar köparnas finansiella utrymme när bostäder ska köpas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!