– Områden som vård och omsorg där efterfrågan är stor drivs på av befolkningsutvecklingen. Pandemin har också ökat på behovet, det är ännu större tryck på vården, säger Ingrid Viklund Ros, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen.
Inom vårdkategorin handlar det om flera kategorier, såsom läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och barnmorskor. De kommer att ha lätt att få jobb, enligt prognosen.
Utbildningsplatser
Men för vissa av yrkena, som läkare och sjuksköterskor, är antalet utbildningsplatser begränsat. Det går inte att bara bestämma sig för att bli läkare för att det ser ut att vara goda jobbchanser, det krävs också en lång utbildning som är svår att komma in på. Frågan är om utbildningsplatserna hänger med i Arbetsförmedlingens bedömning av framtida anställningsbehov.
– Vår prognos utgår från behovet av anställningar. Vi bedömer inte utbildningarnas dimensionering, säger Ingrid Viklund Ros.
Prognosen avser jobbmöjligheterna på ett års sikt, men sträcker sig också till 2026. Under perioden bedöms jobbchanserna för personer som har en gymnasie- eller högskoleutbildning som goda.
– Vi ser att det är bra med avslutad utbildning. De flesta jobb kräver gymnasieutbildning, och många kräver också en högre yrkesutbildning.
Heta hantverkare
Listan på yrken där chanserna ser bra ut innehåller inga stora nyheter, varken för de jobb som kräver högskoleutbildning eller för yrkesutbildningarna. De är precis som de senaste åren vård, skola och omsorg, systemutveckling och it, samt hantverksjobb som snickare, elektriker och svetsare, därtill kockar, serveringspersonal och lokförare.
Den som absolut inte vill eller kan utbilda sig kan förstås ändå få jobb, men Arbetsförmedlingen ser att konkurrensen blir tuffare, förklarar Ingrid Viklund Ros.
Hårdare konkurrens om jobben väntas inom försäljning, inköp och marknadsföring, ekonomi och administration samt kultur. Inom hotell- och restaurangnäringen bedöms att efterfrågan på personal kommer att vara varierad.
Prognosen avser bara behovet av arbetskraft för hela landet, det finns ingen regional analys.
– Tidigare har vi gjort det, men nu använder vi en ny metod med registerdata från Statistiska centralbyrån.
De industri- och omställningsprojekt som är på gång i norra Sverige, med batteritillverkning och fossilfri stålproduktion finns bara delvis med.
– Ytterligare förändringar kan göra att vi får justera prognosen, säger Ingrid Viklund Ros.