Ökat intresse för guld – så kan du spara

Guldpriset har skjutit i höjden – och det märks också bland småspararna.
–Det är ingen rusning, men vi kan se ett ökat intresse, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Frida Bratt, sparekonom Nordnet. Arkivbild.

Frida Bratt, sparekonom Nordnet. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2024-04-06 09:56

Nätbankerna Avanza och Nordnet har sett ett visst ökat intresse bland sina kunder för börshandlade produkter som har guld underliggande.

– Det ökade litegrann i mars, säger Frida Bratt och tillägger att det för Nordnet procentuellt handlar om nära en fördubbling jämfört med februari, men att det är från låg nivå och rör runt 500 kunder i Sverige.

Kraftig stigning

Avanza har noterat en liknande uppgång i mars, men har ännu inte data för hela månaden.

– I början av mars började guldpriset stiga väldigt kraftigt. Då brukar investerare leta sig dit för att se om det är ett tåg man ska med på eller inte, så jag är inte förvånad, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Avanza.

För den som vill pröva lyckan i guldruschen finns olika typer av fonder, certifikat och även köp av fysiskt guld som alternativ.

Men guldsparande kan vara komplicerat. Förutom bolagsrisker finns bland annat motpartsrisk – om det skulle hända något med den institution som står bakom ett certifikat – och de courtageavgifter som tillkommer vid börshandel att beakta.

– Det är viktigt att läsa på så man förstår riskerna ordentligt. Just att det handlar om olika typer av risker beroende på om man investerar i aktier eller en fond eller de här börshandlade produkterna som följer guldpriset, säger Bratt.

Riskspridning viktigt

Man bör även undvika värdepapper med så kallad hävstång, om det inte är specifikt det man vill ha, påpekar Scholtzé.

– Är man nyfiken kan man göra guld till en del av portföljen, men försöka undvika att vid ett tillfälle gå in med jättemycket pengar. Även om guldet i många tider kan kännas som en trygg hamn är det något som rör sig mycket. Riskspridning är jätteviktigt.

Fakta: Vanliga sätt att spara i guld

Investeringsguld. Fysiskt guld kan köpas i form av mynt och tackor i olika storlekar på sajter som Guldcentralen, Tavex och Guldcentrum. Det kräver säker förvaring och försäkring.

Bolag i guldindustrin. Småsparare kan indirekt investera i guld genom att köpa aktier i till exempel gruvbolag eller fonder med fokus på guldbolag. Det ger en viss exponering mot guldpriset, men man får räkna med sedvanliga bolagsrisker och marknadssvängningar.

Börsprodukter som följer guldpriset. Den som vill ha en mer direkt exponering mot guld kan kika på börshandlade produkter – som certifikat, ETF:er och ETC:er med guld – som följer guldpriset och även har faktiska guldtackor som säkerhet. Kräver mer förståelse och kunskap.

Källa: Avanza och Nordnet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!