Nu startar Black Week – här är fem bästa råden

Black Week är en av årets viktigaste veckor för landets butiker och ett tillfälle att fynda. Men det finns också fallgropar, så läs de här tipsen innan du ger dig ut på jakt.

Nu drar Black Week igång – men håll huvudet kallt. Arkivbild

Nu drar Black Week igång – men håll huvudet kallt. Arkivbild

Foto: Martina Holmberg / TT

Ekonomi2024-11-24 12:13

Kolla prishistoriken

Är det verkligen ett bra erbjudande? På prisjämförelsesajter kan du se hur priset ändrats över tid. Enligt lag måste butiker numera visa det lägsta priset som varan haft de senaste 30 dagarna. Detta för att undvika att priset höjs precis före Black Week för att få prissänkningen att se större ut än vad den är.

.

Var misstänksam

Handla bara från butiker online som du litar på. Googla efter omdömen och kolla om det finns mejladress eller telefonnummer till företaget. Om märkesvaror säljs till mycket lägre priser än på andra ställen kan det vara piratkopior. I värsta fall kommer ingen vara alls.

.

Kolla om du kan ångra dig

Kolla upp om du har rätt att lämna tillbaka eller byta det du köper. På nätet har du nästan alltid 14 dagars ångerrätt. I butik har du ofta bytesrätt eller öppet köp, men det är frivilligt för butiken att erbjuda det.

.

Köp ingen onödig försäkring

Butiker erbjuder ofta en extra försäkring vid köp av till exempel tv, mobil eller hushållsmaskiner. Många har redan ett bra skydd genom hemförsäkringen, så kolla vad som ingår innan du ger dig ut och handlar. Även vissa bankkort har en allriskförsäkring.

.

Handla det du har råd med

Måste du dela upp betalningen för att ha råd? Räkna ut vad slutpriset blir om du behöver betala ränta och avgifter som läggs på priset. Det finns också en risk att dras med och handla mer än vad man behöver, så planera inköpen innan och försök hålla dig till listan.

.

Branschorganisationen Svensk handel räknar med att försäljningen under Black Week i år kommer att nå 9,7 miljarder kronor. Det är en rejäl ökning sedan förra året, då försäljningen landade på 8,7 miljarder kronor.

Källa: Sveriges konsumenter, Konsumenternas försäkringsbyrå, Konsumentverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!