Att placera sina sparpengar i ett så kallat investeringssparkonto, även kallat ISK-konto, har blivit alltmer populärt. Inte minst då det varit förmånligt när det kommer till beskattning av kapitalinkomster.
Men eftersom inflationen och det allmänna ränteläget varit högt har statslåneräntan stigit kraftigt de senaste åren. Och i och med att schablonbeskattningen på ISK-konton baseras just på statslåneräntan har det också blivit dyrare att spara via ISK.
– I takt med att vi de senaste åren haft en högre schablonskatt så har det genomsnittliga avkastningskravet ökat för att det ska vara lönsamt att spara i ISK, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.
Väntas gå ner
Schablonskatten för ISK-konton, som betalas på hela kapitalet varje år, utgår efter en formel där statslåneräntan plus en procentenhet ligger till grund.
När nu inflationen sjunkit och räntorna gått ned, däribland Riksbankens styrränta, väntas även statslåneräntan sjunka något – och därmed även ISK-skatten. Räntesatsen som styr ISK-skatten för 2025 sätts nästa vecka.
– Såvida inget drastiskt sker så bör skatten bli lägre än det vi har sett senaste åren, säger Åhrman.
Förutom lägre statslåneränta kommer de som sparar via ISK gynnas ytterligare.
Regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna kom redan i samband med Tidöavtalet överens om att det inte ska finnas någon skatt på de 300 000 första kronorna.
Kan öka intresset
När finansminister Elisabeth Svantesson (M) i september presenterade budgeten stod det klart att ISK-sparande upp till 150 000 kronor från och med nästa år ska vara skattefritt. Därefter höjs nivån till 300 000 kronor 2026.
Även om beskattningen av ISK-konton fortsatt kommer att ligga på en historiskt hög nivå kan dessa två faktorer göra att sparandet får ytterligare bränsle bland svenskarna. Enligt de senaste siffrorna från Skatteverket har drygt 3,8 miljoner ett investeringskonto.
– Absolut. Aktiemarknaden har varit tålig under en period av kris och lågkonjunktur. Addera då kombinationen av att det blir skattefritt tillsammans med hur enkelt sparande ISK är, säger Shoka Åhrman.