– Elon Musk är kanske världens främsta entreprenör genom tiderna. Det han har åstadkommit är fantastiskt, säger Christer Gardell.
Uttalandet – om världens i särklass rikaste man – görs i en TT-intervju sedan Musk fått i uppdrag av Donald Trump att tillsammans med republikanen Vivek Ramaswamy leda Doge. Detta är en ny enhet inom Vita huset, som ska effektivisera USA:s statsbyråkrati med stora nedskärningar.
Borde ta rygg Trump
Europa och Sverige borde ta rygg på Trump i den frågan, enligt Gardell:
– EU måste göra precis samma sak. Och även i Sverige måste det gå att göra något mer effektivt av byråkratin.
– Jag tycker detta är spännande: att man får in affärsmän som är vana att jobba med effektiviseringar, förenklingar och förbättringar i en statsapparat. Det blir intressant att följa hur det går.
Gardell understryker att det samtidigt är viktigt att se till att Musk inte utnyttjar sin nya maktposition för att gynna sig själv.
– Det är jag orolig för. Elon Musk är stark och han har enormt stora egenintressen.
Gardell pekar ut styrelseproffset Johan Molin och den före detta Hexagon-chefen Ola Rollén som två profiler i svenskt näringsliv som skulle kunna bli svenska versioner av "Elon Musk". Två andra han kan tänka sig är lastbilsdirektörerna Martin Lundstedt (AB Volvo) och Christian Levin (Scania).
– De är rätt modiga, vågar ifrågasätta och de har bra självförtroende. Jag tror att de skulle kunna göra ett bra jobb.
Han kan själv tänka sig att delta också.
– Jag kan hjälpa dem lite. Leif Östling är nog också sugen på att stötta en svensk "Elon Musk".
Gardell är samtidigt inte lika orolig för Trump som USA:s president som många andra bedömare och beslutsfattare:
– Jag är frihandelsvän och förespråkar globalisering. Protektionism och tullar är generellt sett usla idéer. Men jag tror inte Trump kommer att göra det han säger. Börsen kommer att reagera med kraft om Trump hittar på massor av dumheter. Och då kommer han att ändra sig.
För sent och för fegt
Gardell sticker gärna ut hakan i andra heta frågor också. På hemmaplan får sig Erik Thedéen och Riksbanken en känga.
– Det är för sent och det är för fegt, säger han om penningpolitiken 2024.
– De borde sänkt till 2 procent för fyra månader sedan.
Han är inte alls förvånad över att hushåll håller igen på konsumtionen – efter alla prishöjningar, höga räntor och den försämrade arbetsmarknaden.
– Det finns ingen som konsumerar utifrån en "räntebana". Man konsumerar utifrån vad som finns på bankkontot. Men det verkar inte grupptänkande nationalekonomer förstå riktigt.