Den stora andelen privata sjukvårdsförsäkringar betalas via arbetsgivare. I fjol rörde det sig om 475 570 personer som fick en försäkring via sitt jobb.
Men det som främst ökat är privatpersoner som på egen hand väljer att satsa på en privat försäkring. 2009 hade 76 786 personer en sådan – 2023 har det ökat till 304 538 personer.
– 2023 sticker iväg ännu mer och vi tror att det är en effekt av att vårdköerna börjar bli så pass problematiska för många, säger Mats Fagerlund, finansiell rådgivare på Grant Thornton som gjort sammanställningen.
Omstridd fråga
Enligt Fagerlund är det främsta skälet till att allt fler väljer det här alternativet, att kunna få vård snabbare.
– Det ställs allt högre krav och hälso- och sjukvårdssystemet klarar inte av att möta upp det i Sverige. Vi tror att det har drivit fram den här utvecklingen.
Siffrorna, som kommer från Svensk försäkring, visar att nära 400 000 personer hade en privat sjukvårdsförsäkring i Sverige 2009. 2023 har den siffran nästan fördubblats – drygt 780 000 personer.
Grant Thornton har tittat på privat vård och omsorg i Sverige ur ett brett perspektiv, men det är särskilt försäkringsdelen som sticker ut – en fråga som är kraftigt omdebatterad.
"Beredda att betala"
De som är för privata sjukvårdsförsäkringar menar bland annat att de kompletterar den offentliga vården och ger ett bättre utbud. Kritikerna i sin tur menar att försäkringarna i stället skapar en "gräddfil" och leder till ojämlik vård.
Efterfrågan på privata sjukvårdsförsäkringar tros dock fortsätta att öka, enligt Grant Thorntons bedömning.
– Det är en trend och undersökningar visar också att tilltron till vården minskar och att kampen om kompetensen ökar bland arbetsgivarna. Individer är beredda att betala för att få snabbare vård, säger Mats Fagerlund.