PÄskbordet riskerar att bli en dyr historia i Är med en hög inflation och matpriser som fortsÀtter stiga. Bara i mars ökade priserna med 0,8 procent, enligt den oberoende sajten Matpriskollen. PÄ ett Är har det gÄtt upp med 17 procent.
MÄnga traditioner kretsar kring middagsbordet och dÀr Àr pÄsken Àr inget undantag. Trots ökande priser Àr maten fortfarande en central del i pÄskfirandet, anser Richard Tellström, docent i mÄltidskunskap.
ââĂ rshögtider satsar vi mer pĂ„, de Ă€r mer pĂ„kostade. SĂ„ vi sparar pĂ„ andra mĂ„ltider under april mĂ„nad medan pĂ„sken fĂ„r kosta vad den kostar. Man kanske Ă€r lite observant pĂ„ vad saker och ting kostar, men man vill kunna fira pĂ„sken med mat, sĂ€ger han.
Laga fÀrre rÀtter
Tellström anser att mÀnniskors kreativitet sÀtts pÄ sparlÄga nÀr det kommer till mat i kristider, dÀrför ÄteranvÀnds igenkÀnnbara matrÀtter och gamla recept. Enligt honom Àr det bÀttre att lÀgga pengar pÄ nÄgra fÄ vÀl valda livsmedel i stÀllet för alla tillbehör som hör pÄsken till.
ââDen som vill spara av ekonomiska skĂ€l har stora möjligheter i Ă€ldre festmat, till exempel att göra gratĂ€nger. Vad kan en gratĂ€ng innehĂ„lla? Allting, sĂ€ger Tellström.
Leta i frysen
Matexperten rĂ„der att ta fram de drycker man sparat hemma för ett speciellt tillfĂ€lle â tiden att plocka fram dessa Ă€r nu.
ââMĂ€nniskor sparar saker i frysen för att ha vid ett bra tillfĂ€lle, alltsĂ„ finare delikatesser och sĂ„nt. Kanske Ă€r det fina tillfĂ€llet den hĂ€r pĂ„sken? SĂ„ det Ă€r dags för en frystömning. Att hitta hjortron, löjrom, kanske en Ă€lgstek som ligger fryst, sĂ€ger han och tillĂ€gger:
ââNer och leta i frysgömmorna efter bortglömda delikatesser.