– Det bästa sparandet är det som faktiskt blir gjort, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson.
Men man ska inte spara urskiljningslöst, varnar Olsson. Det finns dolda minor bland alla produkter som erbjuds.
"Beklämmande"
De förvaltade globalfonder som går sämst är i regel de mindre fonderna med höga avgifter, visar en färsk granskning som presenteras i tidningen Aktiespararen där avkastningen mellan olika svenska globalfonder med minst fem års historik har jämförts.
– Beklämmande, säger Olsson om granskningens resultat.
– Fonderna med de högsta avgifterna är också de som presterat allra sämst, fortsätter han.
Han är inte överraskad, då det är ett matematiskt faktum att fonders avkastning urvattnas av höga avgifter.
I granskningen har Aktiespararna jämfört aktivt förvaltade globalfonder registrerade i Sverige med jämförelseindex MSCI World All Cap. Detta index har haft en avkastning på 13,3 procent per år på tio år och 12,1 procent per år på fem år.
Två tredjedelar av de svenska globalfonderna har misslyckats jämfört med detta index de gångna fem åren. Och räknar man tio år bakåt i tiden är det bara vart femte som slagit index.
Aktiespararna har tidigare gjort motsvarande granskning av Sverigefonder, där samma mönster visas. Fast Olsson tror att det kan se annorlunda ut för småbolagsfonder, där olika inriktning och analysförmåga kan göra större avtryck på resultatet.
Större fonder med lägre avgifter
I botten på Aktiespararnas lista för avkastning från globafonder ligger två av Max Mathiesens fonder: Ruth Global Change och Ruth Next Generation.
– Det är den årliga avgiften på 1,79 procent och 2,28 procent som avgör. Du kan jämföra den med avgiftsnivån på de fonder som gått bättre än index. Där finns det ingen som har så hög avgift, säger Olsson.
I topp när det gäller avkastning hamnar också förvaltade fonder, fast de är betydligt större och har alla väsentligt lägre avgifter än bottenfonderna.
Bäst går Swedbank Robur Global, med en avkastning på 20,5 procent per år på fem år och 16,8 procent per år på tio år.
– Här har man faktiskt fonder som har levererat från år till år, säger Olsson.
Sjunde AP-fondens så kallade soffliggarfond – den i särklass största fonden i listan – klarar sig också bättre än index.
– Den har låg avgift och är stor, säger Olsson.
"Ett annat varningstecken"
Tittar man kollektivt på alla globala indexfonder i granskningen är deras avkastning 12,1 procent. För de aktivt förvaltade globalfonderna når avkastningen bara upp i 10,7 procent.
Olsson noterar samtidigt att många aktivt förvaltade globalfonder också har avvecklats under granskningsperioden.
– Det är ofta fonder som inte presterat tillräckligt bra. Det är ett annat varningstecken. Så var väldigt noga när du köper en aktivt förvaltad fond eller välj en indexfond i stället, säger han.