Företaget Matpriskollen, som följer prisutvecklingen pÄ drygt 40 000 olika varor i de stora butikskedjorna, konstaterar att matpriserna steg 0,8 procent under mars jÀmfört med februari.
Det som gjorde att matpriserna inte rusade lika snabbt som under rekordmÄnaden februari, dÄ prisrusningen var hela 2,5 procent jÀmfört med januari, var att priserna pÄ frukt och grönsaker fallit. Frukt sjönk i pris med 4,9 procent och grönsaker med 2,3 procent under mars.
ââDet Ă€r vĂ€l ungefĂ€r vad man sett i andra europeiska lĂ€nder. Det ligger hyfsat i nivĂ„ med vĂ„r prognos, sĂ€ger Olle Holmgren, ekonom pĂ„ SEB.
Fortfarande allt dyrare att producera
Ăn sĂ„ lĂ€nge fortsĂ€tter producentpriserna pĂ„ mat uppĂ„t.
ââTidigt i produktionsleden har priserna fallit tillbaka. Men om man tittar pĂ„ Konjunkturinstitutets barometer för mars sĂ„ svarade livsmedelsdetaljisterna att de ska fortsĂ€tta att höja.
Men under april vÀntas flera matkedjor sÀnka priserna, i alla fall pÄ nÄgra produkter.
Att priser faller tillbaka lite gör att man kan börja ana en liten lÀttnad i inflationstrycket. FrÄgan Àr nÀr prisökningarna pÄ maten Àr nere pÄ en normal nivÄ.
Ljusare till sommaren
ââVĂ„r prognos Ă€r att prisökningarna börjar avta till sommaren.
Maten vÀger ganska tungt nÀr det gÀller inflationen, förklarar han.
ââDen utgör kanske mellan 2 och 2,5 procent av inflationen enligt mĂ„ttet KPIF som Ă€r 9,4 procent.
Om matpriserna slutar stiga kan det innebÀra att inflationen mattas av, om ocksÄ energipriserna hÄller sig mer stabila.
ââDĂ„ kan vi komma ned i en inflation pĂ„ mellan 5 och 6 procent i slutet av Ă„ret. Man kan skönja en liten förbĂ€ttring, sĂ€ger Olle Holmgren.