Löfven med oväntad tur

Anders Ygeman bör protokollföras under de turliga omständigheternas rubrik.

Widars krönika2016-04-30 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I det miljöpartistiska ståhej som pågår kan det vara lätt att tappa fokus; låta småsaker bli storsaker. Och tvärtom. Som den gamle statsministern Göran Persson sa till Expressen i går så är kriser i politiska partier inget nytt. Kriser ingår; inte minst för regeringspartier, påminde Persson. Så är det. Kriser är småsaker i det stora hela.

Regeringens viktigaste uppdrag är däremot att förvalta och sköta Sverige på bästa tänkbara sätt. Ett kompetent och partipolitiskt obundet regeringskansli och självständiga statliga myndigheter utgör regerandets ryggrad. De flesta regeringar har utöver detta med sig egna prioriteringar/vallöften in på regeringskontoret. Den samlade bedömningen som väljarna gör av en regerings insatser bygger i allt väsentligt på hur skötseln av Sverige uppfattas och värderas. Nästan alltid är det en regerings förmåga att ta hand om oväntade händelser som har störst betydelse.

Regeringen Löfven utgör inget undantag i detta. Det är för allt vad vi vet nu tämligen riskfritt att hävda att invandringsfrågan kommer att spela en stor roll när Löfven ska utvärderas och bedömas av väljarna under sensommaren 2018. Att det skulle bli så var av allt att döma helt oväntat i regeringsbildningsprocessen. Att det blev just Anders Ygeman som fick uppdraget som inrikesminister bör därför protokollföras under de turliga omständigheternas rubrik.

Ygeman har – sekonderad av en allt tydligare Morgan Johansson – klivit in med den äran som huvudrollsinnehavare i regeringen. Håller de linjen och även fortsatt kan kombinera tur och skicklighet på ett lyckosamt sätt så behöver inte väljarnas domslut bli så pjåkigt trots allt.

När det gäller Stefan Löfvens ”valrörelseministrar” – de som skulle se till att i förväg utpekade vallöften förverkligades – så skulle jag framförallt vilja se lite mer av Helene Hellmark Knutsson och Mikael Damberg. Båda tillhör essen i statsrådskretsen. Deras ansvarsområden forskning, högre utbildning, näringsliv och innovationer utgör kärnan i Löfvens industriella förnyelsetema i valrörelsen. Båda två utstrålar kompetens och saklighet i de saker de haft att hantera.

Här har Stefan Löfven ett sparkapital som inte bör stå på vänt alltför länge.

Widars vinkel

Läs mer om