Makt till vilket pris som helst?

Jag har full förståelse för den som redan nu börjar tröttna på valet. För det är mer av stickspår än politik i det offentliga samtalet.

Det går att skoja en hel del kring hur Ulf Kristerssons ska kunna hålla ihop en regering när de inte ens vet vad de gör när de sätter fyra politiker i en buss, skriver Veronica Palm i dagens krönika.

Det går att skoja en hel del kring hur Ulf Kristerssons ska kunna hålla ihop en regering när de inte ens vet vad de gör när de sätter fyra politiker i en buss, skriver Veronica Palm i dagens krönika.

Foto: Adam Ihse/TT

Sverige2022-08-27 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som det där med att Liberalerna, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna ger sig ut på en gemensam busskampanj. Nog är det stundtals lite fnissigt när de inte kan komma överens om ifall det är en kampanj som kampanjbussen tar dem med på. Det går att skoja en hel del kring hur Ulf Kristerssons ska kunna hålla ihop en regering när de inte ens vet vad de gör när de sätter fyra politiker i en buss.  

Men det som verkligen sker får lite utrymme och det är inte alls speciellt fnissigt. På mindre än två år har de demokratiska högerpartierna, undantager Centern, gått från att hantera ett högerradikalt rasistiskt parti på armlängds avstånd till att ta in dem fullt ut i värmen. Historisk och internationell erfarenhet visar på att det börjar som ett stöd för att få makten oftast slutar med att de demokratiska partierna äts upp och i vissa fall utplånas. Det måste Moderaterna vet, men är väl så sugna på makt att de är beredda att chansa. Makt till vilket pris som helst.

Eller det där med att Nooshi Dadgostar och Annie Lööf bråkar om ministerposter och budgetsamarbete. Båda två ägnar sig åt att dra upp röda linjer mot varandra och kanske främst för att begränsa socialdemokraternas handlingsutrymme.  

Det kan man göra och det spelar roll vilka partier som ingår i ett samarbete efter valet. Men nu är inte tiden för den striden. Först ska landet avgöra vem som får bilda regering. Det ska avgöras av de politiska frågorna, som en skola utan vinstintressen, fler anställda i vården, nya gröna jobb och kraftsamling för att bryta segregationen och knäcka gängen. Det är först om den politiken vinner gehör som Magdalena Andersson kan börja förhandla samarbeten.

Efter två år av pandemi och där på ett blodigt invasionskrig i Ukraina med stora ekonomiska effekter för de svenska hushållen och för landets ekonomi så borde politikens innehåll stå högre upp på dagordningen. Nu kanske någon tycker att jag är gnällig. Så kan det vara, men jag är helt ointresserad av att Ulf Kristersson och Ebba Busch poserar i matchande jaktkläder. 

Så nu kommer ett tips. I morgon ser det ut att bli riktigt ruskigt väder. Ta en stund och klura på vilket Sverige du vill ha och vilken statsminister du tror på. När regnet lättar går du och förtidsröstar. Då kan du klappa dig på axeln för att du gjort din demokratiska plikt och sedan njuta av brittsommar de närmaste veckorna.